σκέψεις

Μη βγεις με ένα κορίτσι που ταξιδεύει

Πριν από τέσσερα χρόνια η Ρόζμαρι Ουρκίκο έγραφε στο ίντερνετ, γιατί ένα κορίτσι που διαβάζει είναι η κατάλληλη σύντροφος, δημιουργώντας ένα αναπάντεχο viral κείμενο, το οποίο φυσικά δεν έμεινε αναπάντητο: ο Τσαρλς Γουόρνκ υπεραμύνθηκε του ακριβώς αντίθετου: γιατί πρέπει να βγεις μ’ ένα κορίτσι που δεν διαβάζει.

Ακολούθησε η συγγραφέας Άντι Ζαρσάντιας, που άλλαξε τους ρόλους επιχειρηματολογώντας γιατί δεν πρέπει να βγεις μ’ ένα κορίτσι που ταξιδεύει. Διάβασε τι λέει:

«Είναι αυτή με τα βρώμικα, αχτένιστα μαλλιά που το χρώμα τους το χει ανοίξει ο ήλιος. Το δέρμα της δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Είναι ηλιοκαμένο, με κηλίδες, πληγές και τσιμπήματα εδώ κι εκεί. Αλλά για κάθε ελάττωμα στο δέρμα της, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να πει.

Μη βγεις μ’ ένα κορίτσι που ταξιδεύει. Είναι πολύ δύσκολο να την ευχαριστήσεις. Μια έξοδος στο εμπορικό κέντρο για φαγητό και σινεμά θα την απογοητεύσει. Η ψυχή της ποθεί νέες εμπειρίες και περιπέτειες. Δεν θα εντυπωσιαστεί από το καινούριο σου αμάξι ή το ακριβό σου ρολόι. Θα προτιμά να αναρριχηθεί σ’ ένα βράχο ή να κάνει άλμα από ένα αεροπλάνο.

Μη βγεις μ’ ένα κορίτσι που ταξιδεύει. Θα σε τρελάνει να κλείνεις εισιτήρια κάθε φορά που θα έχουν προσφορά οι αεροπορικές εταιρείες. Δεν την ενδιαφέρουν τα κλαμπ και δεν θα δώσει πάνω από 100 ευρώ για τη συναυλία της Μαντόνα, γιατί ξέρει ότι ένα τέτοιο έξοδο ισούται με μια εβδομάδα κάπου πιο συναρπαστικά.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορεί να κρατήσει μια σταθερή δουλειά. Ή ότι πιθανότατα ονειρεύεται πότε θα παραιτηθεί. Δεν σκοπεύει να δουλεύει ατελείωτα για το όραμα κάποιου άλλου, έχει το δικό της και θέλει να κατευθυνθεί προς τα εκεί. Τα χρήματά της τα βγάζει από το σχέδιο, το γράψιμο, τη φωτογραφία ή κάτι που απαιτεί δημιουργικότητα και φαντασία. Μη χάνετε το χρόνο σας μιλώντας της για τη βαρετή σας δουλειά.

Μη βγεις μ’ ένα κορίτσι που ταξιδεύει. Μπορεί να έχει πετάξει το πτυχίο της και έχει κάνει στροφή στην καριέρα της. Μπορεί τώρα να είναι δασκάλα γιόγκα ή καταδύσεων. Δεν ξέρει πότε θα είναι η επόμενη φορά που θα πληρωθεί. Απ’ την άλλη δεν δουλεύει όλη μέρα σα ρομπότ, βγαίνει έξω και αρπάζει ό,τι της προσφέρει η ζωή και σε προκαλεί να κάνεις το ίδιο.

Μη βγεις με ένα κορίτσι που ταξιδεύει γιατί έχει επιλέξει μια ζωή αβεβαιότητας. Δεν έχει σχέδιο ή μόνιμη διεύθυνση. Πάει όπου την πάει το κύμα και ακολουθεί την καρδιά της. Δεν φοράει ρολόι. Οι μέρες της καθορίζονται από τον ήλιο και το φεγγάρι. Όταν την καλούν τα κύματα, η ζωή σταματά και θα αγνοήσει οτιδήποτε άλλο εκείνη τη στιγμή, αν κι έχει μάθει ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή… δεν είναι το surfing.

Μη βγεις μ’ ένα κορίτσι που ταξιδεύει. Λέει πάντα αυτό που έχει στο μυαλό της. Ποτέ δεν θα προσπαθήσει να εντυπωσιάσει τους γονείς ή τους φίλους της. Ξέρει να δείχνει σεβασμό, αλλά δεν φοβάται να στήσει ολόκληρο συζήτηση για τα παγκόσμια ζητήματα ή τα θέματα κοινωνικής ευθύνης.

Ποτέ δεν θα σε χρειαστεί. Ξέρει πώς να στήσει μια σκηνή ή να κάνει την πιο πολύπλοκη κατασκευή χωρίς τη δική σου βοήθεια. Μαγειρεύει καλά και δεν σε χρειάζεται να της πληρώνεις τα γεύματα. Είναι πολύ ανεξάρτητη και δεν την ενδιαφέρει αν θα την ακολουθήσεις στα ταξίδια της ή όχι. Θα ξεχάσει να σε ενημερώσει ότι είναι καλά, όταν φτάσει στον προορισμό της. Είναι πολύ απασχολημένη να ζει το παρόν. Μιλάει στους ξένους. Θα γνωρίσει πολλούς ενδιαφέροντες ομοϊδεάτες απ’ όλο τον κόσμο που μοιράζονται το πάθος και τα όνειρά της. Θα σε βαρεθεί.

Γι αυτό ποτέ μη βγεις μ’ ένα κορίτσι που ταξιδεύει εκτός και αν μπορείς να συμβαδίσεις μαζί του. Και αν κατά λάθος ερωτευτείς ένα, μην τολμήσεις να το κρατήσεις. Ασ’ το να φύγει.»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο thetoc.gr

Απάντηση