
κάνε διακοπές με… home exchange
Πενία τέχνας κατεργάζεται ή επιτέλους η καλή πλευρά της παγκοσμιοποίησης παίρνει σάρκα και οστά; Ίσως ένας συνδυασμός και των δύο, αφού δειλά δειλά κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα το HomeExchange, δηλαδή η δωρεάν ανταλλαγή σπιτιών, για ορισμένο χρονικό διάστημα, ανάμεσα σε αγνώστους!
Η ιδέα είναι απλή: Επιτρέπεις σε κάποιον να μείνει στο σπίτι σου ενώ εσύ θα μένεις στο δικό του. Αυτή η ανταλλαγή πρακτικά σημαίνει ότι πέραν του κόστους μεταφοράς, οι διακοπές -εντός ή εκτός Ελλάδας- κοστίζουν το ίδιο με το να μένεις σπίτι σου!
Κι αν αυτό ακούγεται παράξενο ή πρωτοποριακό, σου λέω ότι η υπηρεσία αυτή υπάρχει ήδη από το 1992 -τότε που ακόμα δεν υπήρχε το διαδίκτυο – και ξεκίνησε από την μακρινή Καλιφόρνια, για να φτάσει σήμερα να λειτουργεί σε 147 χώρες.
– Γιατί κάποιος να γίνει μέλος στο ΗomeΕxchange; ποια είναι τα οφέλη;
– Για πόσο διαρκεί μια ανταλλαγή; Δηλαδή, εκτός από ολιγοήμερες διακοπές θα μπορούσε να ανταλλάξει ένα σπίτι και κάποιος π.χ. φοιτητής;
«Δεν υπάρχει όριο ή νόρμα στη διάρκεια της ανταλλαγής. Αυτό είναι κάτι που το κανονίζουν μεταξύ τους τα δύο μέλη. Συνήθως τα μέλη χρησιμοποιούν το HomeExchange για ένα Σαββατοκύριακο ή και για όλες τους τις διακοπές αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η ανταλλαγή κρατάει μήνες! Ακόμα, ενώ η ανταλλαγή μπορεί να είναι ταυτόχρονη, σε πολλές περιπτώσεις (ιδίως όταν το σπίτι είναι δεύτερη κατοικία) μπορείς να κάνεις ανταλλαγή, και να χρησιμοποιήσεις το σπίτι του άλλου σε άλλη, μεταγενέστερη ημερομηνία.
– Η υπηρεσία λειτουργεί και για το εσωτερικό της χώρας; Δηλαδή, κάποιος που ζει στη Χαλκιδική, μπορεί ν’ ανταλλάξει με κάποιον στην Κρήτη;
Χάρη στη μεγάλη διάδοση της η υπηρεσία δίνει πλέον τη δυνατότητα να πας παντού, από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη ως το Βιετνάμ και τη Βραζιλία. Αυτό που προσωπικά θεωρώ τη μεγαλύτερη προοπτική, είναι οι ανταλλαγές εντός Ελλάδας. Σκεφτείτε τις δυνατότητες: καθώς αυξάνονται τα ελληνικά μέλη, να μπορείς να ταξιδέψεις παντού σε όλη την Ελλάδα απλώς ανταλλάσσοντας το σπίτι σου.
– Και τι γίνεται αν κάτι πάει στραβά; Να γίνει για παράδειγμα, ζημιά σ’ ένα σπίτι;
Το HomeExchange βασίζεται στην ιδέα της ανταλλαγής και της κοινωνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως δεν μπαίνουν χρήματα στη μέση και πως η επαφή με το άλλο μέλος είναι προσωπική
«Το HomeExchange βασίζεται στην ιδέα της ανταλλαγής και της κοινωνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως δεν μπαίνουν χρήματα στη μέση και πως η επαφή με το άλλο μέλος είναι προσωπική: σου δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσεις ό,τι θέλεις για αυτόν και μόνον αν νιώσεις άνετα να κάνεις την ανταλλαγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις χιλιάδες ανταλλαγές που γίνονται κάθε χρόνο να είναι εξαιρετικά σπάνιες, όχι μόνο οι ζημιές, αλλά ακόμα και οι παρεξηγήσεις. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί φυσικά να υπάρξει κάποια ζημιά. Στην περίπτωση αυτή τα μέλη τα βρίσκουν μεταξύ τους όπως θα τα βρίσκανε δύο φίλοι. Ίσως υπάρξει οικονομική αποζημίωση από το μέλος που προκάλεσε την ζημιά αν αυτή είναι σοβαρή και αν του ζητηθεί. Το άλλο πιθανό πρόβλημα που μπορεί να συμβεί (πολύ σπάνιο και αυτό) είναι να ακυρωθεί ξαφνικά μια ανταλλαγή ενώ έχουν αγοραστεί τα εισιτήρια. Σε αυτή την περίπτωση το HomeExchange υποχρεούται να αποζημιώσει όλα τα εισιτήρια των συμμετεχόντων στην ανταλλαγή».
– Σε ποιους απευθύνεται η υπηρεσία; Αυτούς που από άποψη δεν θέλουν ένα ξενοδοχείο, που θέλουν οικονομία στις διακοπές τους, που ζητούν μια άλλη εμπειρία;
Αυτό που τους ενώνει όλους όσοι το χρησιμοποιούν, από εργένηδες και νεαρά ζευγάρια ως οικογένειες με παιδιά, είναι ότι δεν βολεύονται με τον τουρισμό της ευκολίας αλλά αναζητούν στο ταξίδι τη δυνατότητα να συνδεθούν πραγματικά με τον τόπο τον οποίο επισκέπτονται
«Ηλικιακό προφίλ δεν υπάρχει. Ανταλλαγές κάνουν από 20άρηδες ως συνταξιούχοι. Φυσικά, το HomeExchange δεν είναι για όλους. Αν κάποιος τρομάζει με την ιδέα ότι θα κοιμηθεί στο σπίτι κάποιου άλλου ή ακόμα περισσότερο ότι κάποιος άλλος θα μένει στο σπίτι του ενώ εκείνος θα λείπει, τότε καλύτερα ας συνεχίσει να κλείνει δωμάτιο σε ξενοδοχείο… Αυτό που τους ενώνει όλους όσοι το χρησιμοποιούν, από εργένηδες και νεαρά ζευγάρια ως οικογένειες με παιδιά, είναι ότι δεν βολεύονται με τον τουρισμό της ευκολίας αλλά αναζητούν στο ταξίδι τη δυνατότητα να συνδεθούν πραγματικά με τον τόπο τον οποίο επισκέπτονται».
Κι όμως, μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο, έδωσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους διεθνείς χρήστες της υπηρεσίας: Το 49% ταξιδεύει με παιδιά, το 69% μαγειρεύει στο σπίτι, οι 6 στους 10 είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και σχεδόν στο σύνολό τους ενδιαφέρονται για την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, τα πάρκα και τα μουσεία. Επίσης, είναι αξιοπρόσεκτο ότι το 93% είναι ευχαριστημένο με τις ανταλλαγές και οι 8 στους 10 έχουν ανταλλάξει τουλάχιστον δύο φορές μέχρι σήμερα.
Επίσης, η ζήτηση για την Ελλάδα είναι τεράστια, συγκριτικά με την προσφορά σπιτιών στην Ελλάδα: υπάρχουν 40 φορές περισσότεροι άνθρωποι από την κοινότητα του HomeExchange που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα σε σχέση με τα μέλη που έχουν σπίτια εδώ. Οπότε, εύλογα προκύπτει το ερώτημα:
– Πώς και η υπηρεσία έχει τόσο μικρή διείσδυση στην Ελλάδα;
«Εμείς έχουμε τη φιλοξενία μέσα μας ούτως ή άλλως, είμαστε ανοιχτός λαός, έχουμε πολλούς φίλους και δεν περιμένουμε από μια κοινότητα να μας οργανώσει» μας εξηγεί η κυρία Παπαοικονόμου. «Για παράδειγμα, το καλοκαίρι είμαι σίγουρη ότι ο καθένας μας έχει ήδη πολλές επιλογές να πάει διακοπές σε σπίτια φίλων. Δεν συμβαίνει αυτό με τους ξένους.
Επίσης, οι περισσότεροι έχουμε εξοχικά ή ένα πατρικό σπίτι σε χωριό και το καλοκαίρι το περνάμε εντός Ελλάδας. Άρα δεν αναζητούμε λύσεις σε καλοκαιρινούς όμορφους προορισμούς γιατί ζούμε μακράν στην ομορφότερη χώρα. Απ’ την άλλη, οι ξένοι θέλουν να έρθουν σαν τρελοί στην Ελλάδα και αναζητούν διακοπές εκτός της χώρας τους, άρα έχουν ανάγκη το Home Exchange.
Νομίζω ακόμα ότι, κατά βάθος, σαν λαός δεν αγαπάμε τα ταξίδια όπως οι ξένοι που πάνε πολλές μέρες σε ένα τόπο, εξερευνούν τα μονοπάτια και χάνονται στην κουλτούρα.. Θέλουμε εύκολα και γρήγορα πράγματα.
Δεν είμαστε κιόλας ακόμα πολύ εξοικειωμένοι γενικότερα με την κουλτούρα του να μοιράζομαι τα πράγματα μου, σε αντίθεση με τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ισπανία και τη Γαλλία που είναι πρωταθλήτριες σ’ αυτό.
Τέλος, υπάρχει μια συνδρομή που όπως και να το κάνουμε για τα ελληνικά δεδομένα είναι υψηλή και… δεν μας αρέσουν οι συνδρομές!
– Ποιο είναι το κόστος της συνδρομής;
«Η ετήσια συνδρομή είναι 87 ευρώ, για απεριόριστες ανταλλαγές. Με άλλα λόγια, σχεδόν από την πρώτη μέρα της πρώτης ανταλλαγής, το μέλος κάνει απόσβεση της συνδρομής. Και αν την πρώτη χρονιά που θα γραφτεί δεν πραγματοποιήσει καμιά ανταλλαγή, η δεύτερη χρονιά είναι εντελώς δωρεάν».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο www.thetoc.gr
Σχετικά
μικρά ποιήματα

τα ταξίδια του μικρού πρίγκηπα
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

ζαρούχλα και τσιβλού, οι θησαυροί του χελμού
27 Οκτωβρίου 2015
έψα’ s message on a bottle
10 Ιουνίου 2015
Ένα σχόλιο
Βασιλης
Πως μπορώ να κάνω έγραφη στα ελληνικά