μένουμε ελλάδα

ο καραγκιόζης στο σαράι του μένουμε ελλάδα

Να που έγινε κι αυτό! Πώς;

Ο καλεσμένος μας Χρήστος Πατρινός, 35 χρόνια καραγκιοζοπαίχτης, είχε την καλοσύνη να φτιάξει και τις δικές μας φιγούρες σαν ήρωες του καραγκιόζη και μάλιστα, είχαμε τη χαρά, στην έναρξη της εκπομπής, να “παίξουμε” μαζί του! Εντάξει, το παραδέχομαι, μόνο συγκίνηση και φτερούγισμα, δεν είναι λίγο να συναντάς έναν από τους πιο παλιούς παιδικούς σου ήρωες, ε; Και δεν πιστεύω ότι και συ δεν έχεις δει έστω και λίγο τον αγαπημένο παμπόνηρο και ταυτόχρονα σοφό Καραγκιόζη!

karagkiozis-4 karagkiozis-3

Για να ξέρεις, το πραγματικό όνομα του Πατρινού είναι Χρήστος Μαμάσης. Όταν πριν από 33 χρόνια πήγε από την Πάτρα στο Αγρίνιο, δεν φαντάστηκε ότι θα μείνει εκεί για πάντα. Οι ντόπιοι τον φώναζαν “ο Πατρινός” και έτσι του έμεινε και το κράτησε. Ο Πατρινός δίνει παραστάσεις σε κάθε άκρη της Ελλάδας, χειμώνα καλοκαίρι και το όνειρό του είναι να φτιάξει ένα εργαστήρι για θέατρο σκιών.

karagkiozis-6 karagkiozis-5

Όσο για τον Καραγκιόζη; η καταγωγή του ήταν από την Τουρκία και ένας θρύλος λέει ότι επρόκειτο για έναν εργάτη στην κατασκευή ενός τζαμιού του σουλτάνου που, μαζί με τον επιστάτη Χατζηαβάτη, είχαν τέτοιους αστείους διαλόγους που οι εργάτες άφηναν τη δουλειά τους για να τους ακούν. Όταν ο σουλτάνος έμαθε για την καθυστέρηση στο έργο ζήτησε να τους θανατώσουν, μετά όμως το μετάνιωσε και για να τον παρηγορήσουν, φτιάχτηκαν οι φιγούρες των δύο ηρώων.

Η “ελληνοποίηση” του ως ήρωα έγινε το 1895 στην Πάτρα, από τον Δημήτρη Σαρντούνη, τον περιβόητο Μίμαρο, όπως έγινε γνωστός – καθώς ο ίδιος δεν έλεγε το επίθετό του γιατί οι γονείς του δεν ήθελαν να γίνει καραγκιοζοπαίχτης.

Απάντηση