μένουμε ελλάδα

γεύσεις από την “πανδώρα γαία”

Σε μια από τις παρουσιάσεις των ηπειρωτικών προϊόντων στο “Μένουμε Ελλάδα”, ανάμεσα σε διάφορα καλούδια εξαιρετικής ποιότητας, έπεσε στα χέρια μου και ένα βαζάκι με περιεχόμενο σαν μαρμελάδα. “Chutney κολοκύθας” έλεγε και μου κίνησε την περιέργεια να το δοκιμάσω την ίδια κιόλας μέρα στο σπίτι. Είχα ακούσει ότι τα τσάτνεϊς είναι γλυκόξινες μαρμελάδες που συνοδεύουν αλμυρά πιάτα, κρέατα, τυριά κ.α.

pandora 1 Πραγματικά, την ίδια μέρα, έτυχε το… διαιτητικό μενού να περιλαμβάνει ψητό και έτσι το τσάτνει βρέθηκε στο τραπέζι… για λίγο. Η γεύση του ήταν απλά υπέροχη, απογείωσε το κρέας και “εξαφάνισε” μουστάρδες και άλλα συνοδευτικά. Ήταν προφανές ότι έπρεπε να μάθω περισσότερα για την παραγωγό που κρύβονταν πίσω από την ταμπέλα “Πανδώρα γαία”.

Κι έτσι, γνώρισα την Μαρία Κωνσταντινίδου, που ήρθε από την Ήπειρο ειδικά για την εκπομπή και μου είπε την ιστορία της:

pandora 3 “Γεννήθηκα το 1980 και μεγάλωσα στην Ηλιούπολη. Μεγαλώνοντας μου άρεσε να διαβάζω περιοδικά και βιβλία γαστρονομίας αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό. Μετά το λύκειο πήγα σε σχολή αργυροχρυσοχοϊας, πήρα δίπλωμα αδαμαντολογίας από ινστιτούτο της Αγγλίας και παράλληλα ξεκίνησα να δουλεύω σε εργαστήριο στο κέντρο της Αθήνας. Αφού παντρεύτηκα και έκανα δύο παιδιά, σταμάτησα να εργάζομαι και η ενασχόληση μου με την κουζίνα γινόταν όλο και πιο έντονη. Το 2011 που η κρίση άρχισε να είναι αισθητή, αποφασίσαμε με το σύζυγό μου, υδραυλικό στο επάγγελμα να πάμε στο χωριό του, ένα μικρό χωριό στην Ήπειρο, που το χειμώνα είχε δεν είχε 60 κατοίκους, την Ιερομνήμη.

Εκεί, άρχισα να σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω που να με γεμίζει αλλά να μας βοηθά και οικονομικά. Δύο χρόνια αργότερα, είδα ενα παλιό καφενείο στο κέντρο του Παρακάλαμου, που είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής, να νοικιάζεται. Αυτο ηταν…

pandora 4

Με πολύ τρέξιμο και πείσμα άνοιξα το εργαστήριο PANDORA GAIA, όπου φτιάχνουμε ιδιαίτερες μαρμελάδες και chutneyw με αγνές πρώτες ύλες, χωρίς τεχνητά αρώματα, χρωστικές ή συντηρητικά. Κάθε παρτίδα γίνεται σε μικρές ποσότητες για να διατηρείται όλη η γεύση και το άρωμα των φρούτων και των λαχανικών. Και φυσικά, μπόλικος πειραματισμός που με δικαιώνει γευστικά. Τώρα βγάζω chutney φράουλας με κόκκινο πιπέρι”.

Το πείραμα πέτυχε και στα μαγικά βαζάκια της Μαρίας φιλοξενούνται ευφάνταστοι συνδυασμοί, όπως μαρμελάδα πορτοκάλι με ροζ πιπέρι, μαρμελάδα ντομάτα με λεμόνι, chutneys καυτερή πιπεριά, παντζάρι, μπούκοβο, κολοκύθα, που κυριολεκτικά μεταμορφώνουν ένα πιάτο.

Απάντηση