ταξίδια

ο άνθρωπος που έφτιαχνε τρακτέρ

Η επίσκεψη στο “Ελιξήριο”, τον ξενώνα του Δημήτρη και της Μαρίας Σωτηράκου στον Καραβοστάση της Μάνης, μου χάρισε μια έκπληξη: ο Δημήτρης – εκτός από επαγγελματίας δύτης που ασχολείται με τον τουρισμό και με το υπέροχο κτήμα που μόνος έχει φυτέψει με όλον τον πλούτο της λακωνικής γης – αναπαλαιώνει και… τρακτέρ!

trakter-2 trakter-3 trakter-4 trakter-5

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δημήτρης χρειάστηκε ένα τρακτέρ για να οργώσει το κτήμα του, που βρίσκεται σε μια μικρή πλαγιά του Ταϋγέτου, μια ανάσα από το φιλόξενο σπιτικό του. Αναζητώντας ένα παλιό όχημα για να κάνει τη δουλειά του, βρήκε ένα παροπλισμένο τρακτέρ που χρειάζονταν επιδιόρθωση. Αυτό ήταν. Ένας καινούριος “έρωτας” γεννήθηκε.

trakter-7 trakter-8            trakter-9 trakter-10            trakter-11 trakter-1            

Ο Δημήτρης άρχισε να ψάχνει σε όλη την Ελλάδα, κατ’ αρχάς για άλλους “φίλους των τρακτέρ”, αλλά και για παλιά, παραπεταμένα οχήματα που διψούσαν για μια νέα ζωή. Με την επιμονή του, αυτή τη στιγμή έχει μέσα στο κτήμα του 13 κομμάτια, εκ των οποίων τα 3 είναι ολοκληρωμένα – και λειτουργούν άψογα!

trakter-12 trakter-13      trakter-14 trakter-15      

Στη συλλογή του Δημήτρη, υπάρχει και σπάνια κομμάτια. Ανάμεσά τους, ένα τρακτέρ του αμερικανικού στρατού, από τη δεκαετία του 40, αλλά και το πρώτο ελληνικό τρακτέρ, το “Μαλκότση”, το οποίο υπήρξε ελληνικό σχέδιο και κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

trakter-18 trakter-19         trakter-20 trakter-28         

Το κίτρινο τρακτέρ είναι το “Μαλκότση” που δεν μπόρεσε λόγω ελληνικής γραφειοκρατείας να μπει στη μαζική παραγωγή και να οργώσει τους κάμπους μας. Ο Δημήτρης έψαξε πολύ για να βρει κάποια στοιχεία για τον κατασκευαστή αλλά δεν τα κατάφερε. Βρήκε όμως ότι οι γείτονες Ιταλοί χρησιμοποίησαν την – έστω για λίγο – επιτυχημένη μάρκα του τρακτέρ.

trakter-22 trakter-23  

Σαν να μην του έφταναν όλα όσα κάνει καθημερινά για τον μικρό του παράδεισο, ο Δημήτρης είναι ευτυχισμένος όταν αφιερώνει χρόνο για να ασχοληθεί με τα “αγόρια” του. Ένα τρακτέρ του παίρνει περίπου ένα εξάμηνο για να μεταμορφωθεί σε ένα “ζωντανό” αγροτικό εργαλείο. Αλλά υπάρχει και μια επιπλέον ανταμοιβή: πρόσφατα ο Δημήτρης ταξίδεψε στην Αυστρία, σε μια μεγάλη συνάντηση “τρακτεράδων”, γνώρισε κι άλλους ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος και κατάφερε να τους γοητεύσει, όταν κάλεσε κάποιους εξ αυτών στη Μάνη για να δουν από κοντά τα επιτεύγματά του. Η έκπληξη και η επιδοκιμασία των καλεσμένων του, ήταν το ηθικό “σπρώξιμο” για να συνεχίσει. Έχεις κάποιο τρακτέρ που σαπίζει; μπορείς να το δώσεις στον Δημήτρη Σωτηράκο και να το ξαναδείς καινούριο!

trakter-24 trakter-25      trakter-26 trakter-27      

 

Απάντηση