ταξίδια

κατάδυση στην άκαμπα

Η Άκαμπα είναι η μοναδική παραθαλάσσια πόλη της Ιορδανίας, με έξοδο στην Ερυθρά θάλασσα και είναι μια πόλη που η ζωή της κινείται γύρω από το εμπόριο και τον τουρισμό καθώς – εκτός του ότι διαθέτει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο που “βλέπει” στο Ισραήλ και την Αίγυπτο – έχει γίνει και ένα σπουδαίο διεθνές καταδυτικό κέντρο.

Μ’ αυτή τη γνώση και με φουλ όρεξη για περιπέτεια, φτάσαμε στην Άκαμπα και κατευθυνθήκαμε για την πρώτη μας κατάδυση. Πολύ γρήγορα ο εκπαιδευτής μας έδωσε τον κατάλληλο εξοπλισμό, μας φόρτωσε σε ένα παλιό βανάκι και μας μετέφερε στην παραλία όπου -ανάμεσα σε άλλους εκπαιδευτές με τα γκρουπ τους – μας εξήγησε τους βασικούς κανόνες της κατάδυσης.

Αν με ρωτήσεις αν φοβόμουν, θα σου πω ναι. Οι οδηγίες ήταν απλές και κατανοητές και η παρουσία εκπαιδευτή δίπλα στον καθένα μας ήταν μια εγγύηση ότι όλα θα πάνε καλά – όπως και πήγαν. Στην πραγματικότητα, αυτό που συνειδητοποίησα μιλώντας με τα άλλα παιδιά, δεν ήμουν η μόνη που φοβόμουν και όλοι ανεξαιρέτως φοβόμασταν περισσότερο… τον φόβο. Αυτόν που σε παίρνει αγκαλιά όσο μεγαλώνεις… Ε, αυτόν τον τύπο λοιπόν, τον “πνίξαμε” στον βυθό της Άκαμπα.

Ομολογώ, αν και δεν έχω ξανακάνει κατάδυση, ότι αυτό που είδα στο βυθό δεν με εντυπωσίασε – νόμιζα ότι θα δω ατελείωτους κοραλλιογενείς υφάλους και χιλιάδες ψάρια όλων των ειδών και χρωμάτων. Ενδεχομένως, αν ήμασταν πιο έμπειροι και κάναμε κατάδυση πιο βαθιά να είχαμε τέτοιες εικόνες. Αλλά ως πρωτάρηδες, κατεβήκαμε μέχρι τα 7-8 μέτρα και φυσικά πολύ κοντά στην ακτή – την λεπτομέρεια ότι στην Ερυθρά θάλασσα κόβουν βόλτες καρχαρίες τεχνηέντως την αγνοήσαμε όλοι.

Τελευταία ομολογία: αν προσέξεις καλά τις φωτογραφίες, θα δεις ότι κρατάω συνεχώς σφιχτά ένα χέρι. Νομίζω ότι σχεδόν διακρίνονται και τα νεύρα που τεντώνονται για να είμαι σίγουρα καλά αγκιστρωμένη πάνω στον συνοδό μου. Φαντάζομαι ότι μετά απ’ αυτό που έζησε υποβρυχίως μαζί μου θα πήγε για φυσιοθεραπεία.

Τέλος πάντων, τα χαμόγελα στο τέλος αυτής της βόλτας περίσσευαν και τώρα φυσικά ο επόμενος στόχος είναι μια κατάδυση στα ελληνικά ύδατα για τις απαραίτητες συγκρίσεις! Ποιος θέλει να του σφίξω το χέρι;

akampa-1 akampa-3 akampa-2 akampa-8 akampa-7 akampa-6 akampa-5 akampa-4 akampa-13 akampa-12 akampa-11 akampa-10 akampa-9 akampa-18 akampa-17 akampa-16 akampa-15 akampa-14

Απάντηση