ταξίδια

ο φάρος της τζιάς

Είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού, το πρώτο και τελευταίο πράγμα που βλέπεις στο – σύντομο ούτως ή άλλως – ταξίδι προς την Τζιά. Λίγο πριν συμπληρώσεις ώρα στο “Μαρμάρι” ή στο “Μακεδών”, θα ακούσεις το σούσουρο από τον κόσμο που ετοιμάζεται για αποβίβαση: αυτή είναι η καλύτερη ώρα να απολαύσεις, με την περιστροφική κίνηση του πλοίου, την πανοραμική πρώτη εικόνα της Κέας (video).

Ο φάρος του Αγίου Νικολάου, στέκεται στη μύτη μιας ιστορικής για το νησί χερσονήσου (ρώτα για το στενό του Κατσώνη αλλά και για την Κόκκα) με την οποία σχηματίζεται ο μεγάλος κόλπος της Κορρησίας (του λιμανιού δηλαδή ή αλλιώς Λιβάδι για τους ντόπιους). Στην “καρδιά” του κόλπου βρίσκεται το περιβόητο Βουρκάρι που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους σκαφάτους και το Γιαλισκάρι με την πανέμορφη – σαν εξωτική – παραλία του.

Αν σου αρέσουν οι φάροι, είναι μια μοναδική ευκαιρία να δεις τον Άγιο Νικόλαο από κοντά, αφού η πρόσβαση σ’ αυτόν είναι πολύ εύκολη και απαιτεί λίγο και ευχάριστο περπάτημα. Κι αν θες να θυμάσαι κάτι γι’ αυτόν είναι ότι χτίστηκε από την γαλλική εταιρεία φάρων το 1831 και είναι ο πρώτος που λειτούργησε στις Κυκλάδες. Επίσης, έχει χτιστεί πάνω σε αρχαίο ναό του Ποσειδώνα και δίπλα στο ομώνυμο ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Τελευταία συμβουλή; υπολόγισε την ώρα που θα δύει ο ήλιος να βρίσκεσαι στο Βουρκάρι. Θα ξανασκεφτείς αν το περιβόητο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης έχει την πρωτοκαθεδρία!

Απάντηση