ταξίδια

η μαγική μελισσάνη

Δέκα λεπτά μαγείας, δέκα λεπτά μαγείας που δεν πρέπει να χάσεις… Δέκα λεπτά περίπου κρατάει η ξενάγηση στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, αλλά το θέαμα είναι τόσο επιβλητικό, που τα μάτια και το μυαλό γεμίζουν γρήγορα από το παιχνίδι της φύσης. Γιατί στην πραγματικότητα, περί αυτού πρόκειται.

melissani-1 melissani-2

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από τον Γιάννη Πετρόχειλο το 1951 και έχει δύο εισόδους: τη μία, φυσική είσοδο που δημιούργησε η πτώση του βράχου από την οροφή, και την τεχνητή απ’ την οποία θα μπεις κι εσύ αφού πληρώσεις ένα μικρό αντίτιμο (7 ευρώ).

melissani-4 melissani-3

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι σταλακτίτες του σπηλαίου είναι 16.000 εως 20.000 ετών ενώ οι ανασκαφές που έχουν γίνει στο παρελθόν, έφεραν στο φως ευρήματα του 3ου και 4ου π.Χ. αιώνα που πιστοποιούν τη λατρεία του θεού Πάνα και των νυμφών – εξ ου και το επίσημο όνομα “το Σπήλαιο των Νυμφών”. Ο βαρκάρης πάντως, θα σου μιλήσει για τον μύθο της νύμφης Μελισσάνθης, που αυτοκτόνησε στα νερά της λίμνης επειδή ο Πάνας απέρριψε τον έρωτά της.

melissani-10 melissani-11

Οι μύθοι για το σπήλαιο δεν τελειώνουν εδώ. Οι Κεφαλονίτες θα σου εξηγήσουν ότι τα νερά του σπηλαίου συνδέονται υπογείως με τις Καταβόθρες διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα στο υπέδαφος του νησιού.

melissani-9 melissani-7

Το σπήλαιο έχει μήκος 160 μέτρα, πλάτος 40 και το νερό φτάνει σε βάθος 39 μέτρων. Οι βαρκάρηδες, που εκτελούν και χρέη ξεναγού, αφού αρχικά σε αφήνουν να κοιτάς έκπληκτος τα χρώματα που παίρνουν τα νερά από το παιχνίδισμα του ήλιου, σε οδηγούν σταδιακά σε ένα μικρό, πολύ στενό πέρασμα, απ’ το οποίο περνάς στο εσωτερικό κομμάτι του σπηλαίου, για να δεις τους σταλακτίτες με τα περίεργα όσο και αστεία ονόματα, ένεκα των σχημάτων τους.

melissani-8 melissani-13

Μη διστάσεις να τους ζητήσεις να σε φωτογραφήσουν, είναι ευγενέστατοι και θα το κάνουν με χαρά!

melissani-12 melissani-6

Που βρίσκεται το σπήλαιο είπαμε; στην περιοχή του Καραβόμυλου, 2 χιλιόμετρα από την Σάμη.

Απάντηση