ταξίδια

οι τελευταίοι καλαθοπλέκτες της τήνου

Η Βωλάξ της Τήνου, δεν είναι μόνο γνωστή για τους τεράστιους γρανιτόλιθους βράχους που περικυκλώνουν το χωριό, σαν ένα χέρι μυστηριωδώς να τους πέταξε από τον ουρανό. Διατηρεί ζωντανή ακόμα μέχρι σήμερα την παράδοση της καλαθοπλεκτικής, που ξεκίνησε σ’ αυτό το μεσόγειο χωριό πριν από τρεις αιώνες.

volax-3 volax-2

Οι καλαθάδες της Βώλαξ, αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που βρίσκονταν σε αφθονία στην περιοχή, ειδικεύτηκαν στην κατασκευή καλαθιών, κοφινιών, πανεριών κ.α. που πουλούσαν με χρήματα αλλά και με είδος. Στο παρελθόν, μια φορά την εβδομάδα, φόρτωναν την πραμάτεια τους στα γαϊδουράκια και έφευγαν προς τα άλλα χωριά – έχοντας μοιράσει εξ αρχής τα χωριά μεταξύ τους ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις – και πουλούσαν το εμπόρευμά τους.

volax-5 volax-1

Οι καλαθοπλέκτες χρησιμοποιούσαν το κατώϊ του σπιτιού τους για εργαστήριο και, όπως ήταν επόμενο, επρόκειτο για μια “οικογενειακή υπόθεση” που περνούσε από γενιά σε γενιά. Ευτυχώς, γιατί έτσι διατηρήθηκαν ζωντανά τα μυστικά της τέχνης μέχρι και σήμερα, παρ’ όλο η ζήτηση έχει πέσει και στηρίζεται κυρίως από την τουριστική κίνηση του νησιού.

volax-6 volax-4

Αν περπατήσεις πάντως στο χωριό, γρήγορα και εύκολα θα βρεις τα εργαστήρια του Γιακουμή, του Λουδοβίκου και του Αντώνη, οι οποίοι θα σου ποζάρουν με χαρά, και με ακόμα μεγαλύτερη χαρά θα σου μιλήσουν για την τέχνη τους και θα σου εξηγήσουν γιατί τα καλάθια της Βώλαξ είναι τα καλύτερα!

 

Απάντηση