οι αγελάδες λατρεύουν την κλασσική μουσική

Η αφορμή ήταν μάλλον η παγκόσμια μέρα των ζώων πριν λίγες μέρες – ποιος ξέρει; Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή, απ’ την οθόνη του υπολογιστή μου, βρέθηκα σε ένα λιβάδι της γαλλικής εξοχής, όπου μια αμερικανική μπάντα, η The New Hot 5, βρήκε ευήκοα ώτα για μερικές κλασσικές τζαζ μελωδίες…. στα μεγάλα αυτιά ενός κοπαδιού από αγελάδες (video)! Το θέαμα ομολογουμένως ήταν απολαυστικό, εώς και συγκινητικό – δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις τις καλοκάγαθες αγελάδες να έχουν κάτσει η μια δίπλα στην άλλη και να ακούν με προσοχή την πεντάδα με τα τρομπόνια, τα κλαρίνα και τις τρομπέτες!

farma03Και κάπου εκεί, θυμήθηκα ότι αυτό – ν’ ακούν δηλαδή οι αγελάδες μουσική – δεν είναι πρωτόγνωρο και ασυνήθιστο: αντιθέτως, την πρακτική αυτή εφαρμόζει μια πρωτοποριακή φάρμα στη Βέροια της Ημαθίας, που εκτρέφει μοσχάρια υπό τους ήχους του Μότσαρτ, του Μπετόβεν και του Βιβάλντι. Μάλιστα, αυτή την οικογένεια, την είχαμε παρουσιάσει πριν από λίγα χρόνια στο «Μένουμε Ελλάδα».

Πρόκειται για την οικογένεια Κουτσιώφτη, δηλαδή τα δύο αδέλφια Στέργιο και Δημήτρη, τρίτη γενιά κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στον χώρο πάνω από 20 χρόνια, σε μια πρότυπη φάρμα στο Μακροχώρι Ημαθίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βέροια.

farma02Τα δύο αδέλφια, συνεργάστηκαν με το τμήμα Ζωοτεχνίας και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και, προκειμένου να παράγουν εκλεκτό κρέας, καθιέρωσαν τρία κριτήρια (τα οποία μάλιστα πατεντάρισαν) για την εκτροφή των μοσχαριών τους: να έχουν σωστό γενετικό υλικό – να είναι καλή η ράτσα της αγελάδας δηλαδή – να εκτρέφονται σωστά τα μοσχάρια – γι’ αυτό η τροφή των ζώων στηρίζεται στον λιναρόσπορο που είναι εμπλουτισμένος με ρίγανη, βασιλικό και δυόσμο – και να έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης, δηλαδή το περιβάλλον να είναι ήρεμο και καθαρό – εξ’ ου και η κλασσική μουσική!

Φαίνεται ότι η προσπάθεια των παιδιών αποδίδει καρπούς (εκτός από μαλακό, μοσχοβολιστό κρέας πλούσιο σε ωμέγα 3 που είναι και μεγάλης διατροφικής αξίας σήμερα) και γι’ αυτό η φάρμα τους έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με βραβεία αριστείας και ποιότητας.

Φαντασία, αγάπη για τη δουλειά σου και μεράκι είναι τα τρία κριτήρια που διακρίνω εγώ για τα δύο αδέλφια. Αν βρεθείς στην Βέροια, κάνε μια επίσκεψη στη φάρμα, για να δεις από κοντά τις χαρούμενες αγελάδες. Και όχι, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν οι αγελάδες έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στον Μπετόβεν ή τον Μπαχ…!