αστικοί μύθοι

οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

Ποια χώρα είναι η “πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου”; Δηλαδή, ποιας χώρας οι κάτοικοι είναι ευτυχισμένοι, χαρούμενοι, ασφαλείς, ελεύθεροι να ζουν όπως θέλουν, εκεί; Υπάρχει απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα; Και αν ναι, μήπως πρέπει να κλείσουμε άμεσα εισιτήρια;

Ο ΟΗΕ από το 2012 ανακοινώνει την ετήσια έκθεση World Happiness Report (δεν το μεταφράζω στα ελληνικά, μου φαίνεται πολύ αστείος ο τίτλος «Έκθεση ευτυχίας») η οποία αξιολογεί, με άριστα το 10 την κλίμακα ευτυχίας μιας χώρας, η οποία καθορίζεται από την ελευθερία των κατοίκων, το μέσο προσδόκιμο ζωής, τη γενναιοδωρία, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα και την κοινωνική υποστήριξη.

Για να σε προλάβω, η Ελλάδα σ’ αυτήν τη λίστα, δεν είναι μέσα. Υποθέτω όχι γιατί δεν είναι μια όμορφη χώρα – γιατί και το φυσικό κάλλος αξιολογείται στη σύνταξη της λίστας. Απλά, άλλες έρευνες και άλλες λίστες, έχουν δείξει «πανηγυρικά» ότι οι Έλληνες είναι δυστυχισμένοι. Και δεν φαντάζομαι ότι αυτό χρειάζεται μεγάλη εξήγηση…

Ποιοι είναι λοιπόν οι τυχεροί;

Ελβετία

Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κατάλογο των πιο ευτυχισμένων χωρών με 7.587. Οι κάτοικοί της μπορεί να ζουν παγωμένους χειμώνες, ωστόσο καταφέρνουν να διατηρούν το χαμόγελό τους ζεστό.

Ισλανδία

Η Ισλανδία φέτος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, χάρη στις οικονομικές πτήσεις και σκαρφαλώνει στη δεύτερη θέση με 7.561. Τι κι αν οι χειμωνιάτικες μέρες είναι παγωμένες και μικρές; Το Βόρειο Σέλας είναι ικανό να αναπληρώσει τις απώλειες!

Δανία

Η ευτυχία στην τρίτη (7.527) Δανία συγκεντρώνεται μάλλον στην πρωτεύουσά της την Κοπεγχάγη, με τους πανέμορφους κήπους και τα γραφικά σπίτια, με τους κατοίκους που κυκλοφορούν με ποδήλατα και δειπνούν στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου (σύμφωνα με τα 21 αστέρια Μισελέν που κατέχουν 18 εστιατόρια της πόλης!).

Νορβηγία

Η Νορβηγία (7.522) είναι πολύ γνωστή για τρία πράγματα: για τους χαρούμενους ανθρώπους της, για τις εξωφρενικές τιμές και την απίστευτη φυσική ομορφιά. Αυτό σημαίνει ότι, αν το αντέχει η τσέπη σου, το πακέτο της Νορβηγίας για την ευτυχία θα περιλαμβάνει και ένα εκπληκτικής ποικιλίας και αισθητικής φυσικό περιβάλλον.

Καναδάς

Περνάμε για πρώτη φορά τον Ατλαντικό για να προσγειωθούμε με τον Καναδά (7.427) στην πέμπτη θέση της ευτυχίας. Σύμφωνα με την λίστα, η ατμόσφαιρα από το Μόντρεαλ μέχρι το Βανκούβερ είναι χαρωπή – κι επειδή η χώρα είναι αραιοκατοικημένη – δεν δυσκολεύομαι να το πιστέψω…

Φινλανδία

Και τι πάει να πει που η χώρα έχει τα περισσότερα heavy metal συγκροτήματα στον κόσμο; Αυτό για τους Φινλανδούς (ή για να είμαι δίκαιη και αυτό) είναι ευτυχία! Εγώ πάντως θα ήμουν σίγουρα ευτυχισμένη αν είχαμε κι εδώ τόσες σάουνες ανά κάτοικο όσες έχουν στην πρωτεύουσα Ελσίνκι (7.406)!

Ολλανδία

Στην έβδομη θέση φιγουράρει η Ολλανδία (7.378) και ξέρω που πάει το μυαλό σου: μα φυσικά, στους ανεμόμυλους, τις τουλίπες, τα κανάλια και τα τσόκαρα της μικρής Ολλανδέζας. Τι εννοείς όχι;

Σουηδία

Μπορεί να μην φημίζεται για τον ήλιο της, όμως η Σουηδία (7.364) είναι μια χαρούμενη χώρα – και για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες της. Σκέψου μόνο ότι θεωρείται ένας από τους top χριστουγεννιάτικους προορισμούς που όλη η πλάση γιορτάζει και είναι χαρούμενη κτλ. Στα συν, το ότι η Στοκχόλμη είναι γνωστή ως μια από τις πιο πράσινες και ασφαλείς χώρες του κόσμου.

Νέα Ζηλανδία

Μάλλον φταίει ο καθαρός, θαλασσινός αέρας για την απόλυτη ευτυχία: εσύ, δεν θα ήσουν ευτυχισμένος αν, απ’ οποιοδήποτε τμήμα του νησιού μπορούσες μετά από 70χλμ. να φτάσεις στον ωκεανό; Πρόσθεσε την ανόθευτη φύση, τις δεκάδες αθλητικές δραστηριότητες και το χαμηλό κόστος ζωής και να πώς η Νέα Ζηλανδία (7.286) βρίσκεται στην ένατη θέση!

Αυστραλία

Με ελάχιστη διαφορά από την προπορευόμενη Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία (7.284) κλείνει τη δεκάδα της ευτυχίας. Οι κάτοικοι της χώρας δηλώνουν με το χέρι στην καρδιά ότι νιώθουν ότι οι ζωές τους είναι γεμάτες, χωρίς άγχος, με καλό εισόδημα και ισχυρές προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. Αλήθεια, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Εσύ, ποια πιστεύεις ότι είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου; Ποια είναι η χώρα στην οποία θα ήθελες να ζήσεις; Θα διάλεγες κάποια από τις παραπάνω; Πες μου την άποψή σου!

Απάντηση