to do list

πώς να γυρίσεις τον κόσμο δουλεύοντας

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να δουλεύεις πίνοντας τον καφέ σου σε ένα σικ καφέ στο Μπουένος Άιρες, αν ανάμεσα στα επαγγελματικά σου ραντεβού έκανες βόλτες στην Κουάλα Λουμπούρ ή αν απαντούσες στα email σου από την γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα; Ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά υπάρχει μια νέα υπηρεσία, που υπόσχεται ότι μπορεί να σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου και – αντί να πάρεις έναν χρόνο άδεια από τη δουλειά σου για να γυρίσεις τον κόσμο – να πάρεις τη δουλειά μαζί σου και να ταξιδέψεις σε τρεις ηπείρους, ζώντας για ένα μήνα τον χρόνο σε δώδεκα διαφορετικές χώρες.

Ο όρος «Digital nomad» (ψηφιακός νομάς) περιγράφει τον νέο τύπο εργαζόμενου, που μπορεί να δουλέψει από οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί να διαθέτει έναν φορητό υπολογιστή και μια σταθερή σύνδεση με wi-fi – και δεν χρειάζεται να είσαι δημοσιογράφος, όπου ανά πάσα ώρα και στιγμή στέλνεις ένα κομμάτι ή μια είδηση, απ’ όπου και να βρίσκεσαι. Πλέον, τα τεχνολογικά εργαλεία έχουν γίνει η ευλογία και η κατάρα των εργαζομένων, αφού τα μέσα σου επιτρέπουν να μπορείς να δουλέψεις και εκτός γραφείου και άρα και εκτός ωραρίου και άρα…. Επιστροφή στο θέμα μας όμως.

Γιατί, όσο κι αν αυτό το σενάριο ζωής ακούγεται υπέροχο για ταξιδιάρες ψυχές κι ανήσυχους ανθρώπους σαν εσένα (κι εμένα), αμέσως προκύπτουν βασικά ερωτήματα: πώς οργανώνεις αυτό το διαρκές ταξίδι αφού ταυτόχρονα πρέπει να δουλεύεις; Εκεί λοιπόν, αναλαμβάνει δράση η Remote Year.

Η οποία Remote Year είναι μια εταιρεία που για 24.500 ευρώ, θα αναλάβει να σου οργανώσει όλο το ταξίδι στον κόσμο για έναν χρόνο, χωρίς εσύ να χρειαστεί να ανησυχείς για το πού θα μείνεις ή πώς θα φτάσεις στον εκάστοτε προορισμό. Σου φαίνεται μεγάλο το ποσό; Με αυτό καλύπτονται όλα τα έξοδα του ταξιδιού σου (μεταφορικά και διαμονή σε ξενοδοχείο) ενώ παρέχονται και όλα όσα χρειάζεσαι για να δουλέψεις – ένας κοινός χώρος για όλα τα μέλη της Remote Year – καθώς και εκδρομές, περιηγήσεις, ομιλίες κτλ.

apostasiΤο μόνο που δεν σου παρέχουν είναι η… δουλειά. Αυτή πρέπει να την έχεις διασφαλίσει από μόνος σου. Η εταιρεία δέχτηκε πάνω από 25.000 αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα για το 2015, ωστόσο οι τυχεροί – μετά από πολύ προσεκτικό ψάξιμο – ήταν μόλις 75. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν τη δουλειά τους πριν την έναρξη του προγράμματος , να έχουν εμπειρία στην εργασία εξ αποστάσεως και να είναι πάνω από 23 ετών (εντάξει, αυτό το έχουμε!)

Κι ενώ το πρώτο «γκρουπ» ταξιδεύει ήδη εδώ και δυο μήνες, η Remote Year δέχεται ήδη αιτήσεις για το 2016-17 και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Φεβρουάριος: Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη

Μάρτιος: Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Απρίλιος: Λα Παζ, Βολιβία

Μάϊος: Κούσκο, Περού

Ιούνιος: Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ιούλιος: Πράγα, Τσεχία

Αύγουστος: Βελιγράδι, Σερβία

Σεπτέμβριος: Καβτατ, Κροατία

Οκτώβριος: Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία

Νοέμβριος: Κο Πανγκάν, Ταϊλάνδη

Δεκέμβριος: Πνομ Πέν, Καμπότζη

Ιανουάριος: Χο Τσι Μιν, Βιετνάμ

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο project, προτείνουν – αν το σκέφτεσαι σοβαρά να δουλεύεις εξ αποστάσεως – να το συζητήσεις με τον εργοδότη σου και να του εξηγήσεις πώς δουλεύει το πρόγραμμα. Αρκετοί από τους ήδη συμμετέχοντες το έκαναν, τονίζοντας πόσο αυτή η εταιρεία θα είναι πολύτιμη για την εταιρεία.

Για μένα πάντως, τα ζητήματα που προκύπτουν είναι δύο: Ενώ οι περισσότερες χώρες μου φαίνονται εξωτικά γοητευτικές και θα πέταγα τη σκούφια μου να ζήσω εκεί για ένα μήνα – σκέψου και την τριβή με τους ντόπιους και την καθημερινότητα τους, τι τεράστιο σχολείο – το Ευρωπαϊκό κομμάτι της διαδρομής δεν με συγκινεί ιδιαίτερα… Θα μου πεις, ποιος βάζει Ελλάδα τον Αύγουστο για δουλειά; Αστεία πράγματα! Όσο για το δεύτερο ζήτημα; Ξεκινάω να μαζέψω τα 24.500 ευρώ. Ίσως σε λίγα χρόνια να καταφέρω να δηλώσω συμμετοχή… Τι λες;

2 σχόλια

Απάντηση