αστικοί μύθοι

Καλοκαιρινός Νοέμβρης στην Αθήνα

Η αλήθεια είναι ότι το άρθρο θα έπρεπε να μιλάει για τον καλοκαιρινό Νοέμβρη στην Αττική, γιατί η ημερήσια βόλτα που προέκυψε ανέμελα, χάρη στον ζεστό καιρό και την ανάγκη των Ευρωπαίων φιλοξενούμενων μου για τα χάδια του ήλιου ξεκίνησε από τη Βουλιαγμένη και τη λίμνη της, για να καταλήξει στη λίμνη του Μαραθώνα το σούρουπο. Δύο λίμνες σε μια μέρα, με μπόλικη θάλασσα ενδιάμεσα, όχι πες μου σε ποια άλλη χώρα μπορείς να το βρεις!

athina-2 athina-3

Στην πραγματικότητα, είδαμε την “Αθηναϊκή Ριβιέρα” όπως την απολαμβάνουν οι Αθηναίοι, που δεν χάνουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το αναπάντεχο δώρο της καλοκαιρίας. Άδικο έχουν; Ξεχύθηκαν λοιπόν στις αμμουδιές, “καβάλησαν” τα windsurf και τα SUP, πιάσαν τα καλάμια τους στα χέρια, έστησαν τις καρέκλες σε παράταξη, αντηλιακό και άγιος ο Θεός.

athina-4 athina-5

Στην παραλία των χειμερινών κολυμβητών δεν έπεφτε καρφίτσα – αν υποθέσουμε ότι ήμασταν οργανωμένοι με μαγιό και πετσέτες, θα έπρεπε να απλώσουμε τις αρίδες μας στα λεία από τη θάλασσα βράχια. Μην ρωτήσεις, δεν είχε περάσει καν απ’ το μυαλό μας ότι μπορεί να βουτήξουμε στη θάλασσα και με συναισθήματα ζήλειας και στεναχώριας χαζέψαμε τους τυχερούς που έκαναν το ωραίο τους μπανάκι.

athina-6 athina-7

Στη συνέχεια, ο περίπατος περιελάμβανε την απλή διάσχιση της παραλιακής λεωφόρου, για να βρεθούμε στην ανανεωμένη και ανανεωτική λίμνη της Βουλιαγμένης, η οποία ήταν επίσης σε πλήρη λειτουργία και γεμάτη κόσμο! Όχι άδικα, αφού τα νερά της – που συνδυάζουν τα υφάλμυρα νερά της λίμνης που διαρκώς εμπλουτίζονται με τα νερά που έρχονται από τις υπόγειες ιαματικές πηγές – είναι ό,τι χρειάζεται κάθε καταπονημένος οργανισμός, σε ένα φυσικό περιβάλλον μαγικό! Η λίμνη φυσικά δεν είχε αυτή τη μορφή: το τοπίο διαμορφώθηκε μετά από την πτώση της οροφής του σπηλαίου, η οποία διαβρώθηκε από την υψηλή θερμοκρασία του νερού που έτρεχε στο εσωτερικό του.

athina-8 athina-9

Αν χρειάζεται κάτι ακόμα να ξέρεις, είναι ότι η λίμνη Βουλιαγμένης συγκαταλέγεται στις 20 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές της Ελλάδας από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων. Αν σε ενδιαφέρει να κάνεις μια επίσκεψη ή να γίνεις τακτικός κολυμβητής, μπορείς να δεις πληροφορίες, τιμοκατάλογο, πρόσβαση κλπ εδώ. Τώρα όμως, φεύγουμε για τη λίμνη του Μαραθώνα!

athina-10 athina-11

Η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, δημιουργήθηκε το 1931 για την ύδρευση της Αθήνας. Όσο βέβαια η πόλη γιγαντώνονταν, άλλαζαν και οι ανάγκες της, ώστε το 1959 το νερό της πρωτεύουσας έρχονταν από την Υλίκη ενώ από το 1981 το περισσότερο νερό μας έρχεται από τον Μόρνο. Κι αν για κάποιο λόγο στο μυαλό σου καμιά φορά έρχεται η ULEN, επρόκειτο για την “ΕΥΔΑΠ” του παρελθόντος: η συγκεκριμένη εταιρεία κατασκεύασε το φράγμα και διατηρούσε την ιδιοκτησία της εταιρείας ύδρευσης της Αθήνας μέχρι το 1974.

marathonas-1 marathonas-2

Απάντηση