ταξίδια

μια παναγιά… πελεκητή

Από τα πιο όμορφα μοναστήρια – αν και από τα πλέον άσημα – είναι αυτό της Παναγίας της Πελεκητής, που βρίσκεται στο νομό Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο των Αγράφων, στα 1200 υψόμετρο, πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα.

pelekiti-10 pelekiti-11

Η Πελεκητή είναι ένα μοναστήρι… όπως το λέει το όνομά του. Πελεκημένο, λαξεμένο στο βράχο, μέσα σε ένα άγριο και απόκρημνο τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Αν είσαι κάτω, στην Καρίτσα, το χωριό που απλώνεται στα πόδια της μονής και σηκώσεις το κεφάλι σου ψηλά, προς το βουνό, μετά βίας θα μπορέσεις να τη διακρίνεις ανάμεσα στα βράχια.

pelekiti-1 pelekiti-2 pelekiti-4 pelekiti-6

Το μοναστήρι φτιάχτηκε το 1529 από τον Όσιο Δαμιανό κι αποτελείται από μικρό μονόχωρο ναό, από τον ναό της Παναγίας και φυσικά κελιά, τράπεζα, αποθήκες και κρυφό σχολειό. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι τοιχογραφίες, τα Ευαγγέλια, τα ιερά σκεύη είναι πραγματικά μοναδικά έργα τέχνης.

pelekiti-7 pelekiti-3

Τις παλιές εποχές, όταν το χωριό της Καρίτσας κρατούσε τον κόσμο του, πολλοί κάτοικοι πήγαιναν στην Πελεκητή για γάμους ή βαφτίσεις. Τώρα πια, το μοναστήρι πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο – και αξίζει να το επισκεφτείς τότε, γεμάτο από κόσμο που καταφτάνει από τα γειτονικά χωριά είτε από τον δασικό δρόμο είτε από τα μονοπάτια της Καρίτσας. Τον υπόλοιπο καιρό, είναι επισκέψιμο από τις 9:00 έως τις 16:00.

pelekiti-8 pelekiti-9

Ευτυχώς, τελευταία έγιναν έργα ανάπλασης στους εξωτερικούς χώρους του μοναστηριού και έτσι πλέον μπορείς να ανέβεις με ευκολία και να κάτσεις για όση ώρα θέλεις στα πέτρινα πεζούλια για να απολαύσεις την ανεπανάληπτη θέα στη λίμνη Πλαστήρα.

Η Παναγιά η Πελεκητή έχει κηρυχθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Απάντηση