μένουμε ελλάδα

ο γκρέκο από αλουμίνιο του νίκου φλώρου

floros-1Τον Νίκο Φλώρο, έναν από τους λίγους νέους και διεθνώς αναγνωρισμένους γλύπτες της χώρας μας, είχα την χαρά να τον συναντήσω δύο φορές στην εκπομπή “Μένουμε Ελλάδα”. Την πρώτη φορά, μας είχε μιλήσει με σεμνότητα για τα καταπληκτικά γλυπτά φορέματα της Μαρία Κάλας και της Γκρέις Κέλι – ύψους πέντε μέτρων – που είχε δημιουργήσει από αλουμινένια κομμάτια κουτιών αναψυκτικών, και με πάθος για την πατρίδα του την Αρκαδία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δύσκολο να διακρίνεις σ’ αυτόν τον ψηλό νέο άνδρα τα χαρακτηριστικά ενός ανήσυχου και δη καλλιτεχνικού πνεύματος και γι’ αυτό, η επόμενη συνάντηση, πάλι στο πλατό της εκπομπής, ήταν αυτή τη φορά για την νέα του έκθεση, “Τιμή στον Γκρέκο” που φιλοξενήθηκε στο κρατικό μουσείο του καθεδρικού ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη. Όπως μου είχε πει, ήταν η πρώτη φορά που φιλοξενούνταν έκθεση στον συγκεκριμένο ναό, κατόπιν πρόσκλησης του ρωσικού κράτους – και για να σε προλάβω, όχι, ο Νίκος δεν έχει δεχθεί ποτέ αντίστοιχες προσκλήσεις από το ελληνικό κράτος.

floros-4Τι είναι όμως αυτό που κάνει ο Φλώρος; Ο Νίκος λοιπόν, αναδημιούργησε έργα του Γκρέκο, μέσα από τον σουρεαλισμό και την pop art, με τη χρήση ενός σύγχρονου υλικού, του αλουμινίου. Τα έργα που φιλοτέχνησε είναι τεραστίων διαστάσεων, περνούν τα πέντε μέτρα ύψος και απεικονίζουν την “Ανάσταση του Ιησού” και τον “Διαμερισμό των Ιματίων”. Τα χιλιάδες κομμάτια του χρωματιστού αλουμινίου δημιουργούν ένα ψηφιδωτό που δίνει την αίσθηση του ανάγλυφου ζωγραφικού πίνακα, που αναπαριστούν τα χρώματα και τα σχέδια του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου. Δουλειά εξαιρετικά δύσκολη, απαιτητική, που απαιτεί προσοχή και σεβασμό για τη λεπτομέρεια και που όμως περικλείει και ταυτόχρονα αναδεικνύει το μεγαλείο της έμπνευσης και της τεχνικής του νεαρού καλλιτέχνη.

floros-5Και να που τώρα, έρχεται η μεγάλη δικαίωση για τον Νίκο: για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Κρατικό Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Museo del Greco) στο Τολέδο της Ισπανίας, φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης δίπλα στις αυθεντικές δημιουργίες του μεγάλου Κρητικού και την τιμή να είναι πρώτος αυτός, έχει ο Φλώρος! Έτσι, στην κατοικία του Ελ Γκρέκο παρουσιάζει ήδη πέντε γλυπτές δημιουργίες του, αυτές της Αγίας Πετρούπολης και τρεις προσθήκες, τη «Σταύρωση του Ιησού», την «Αποκαθήλωση» και το «Πορτρέτο του Γκρέκο». Η έκθεση με τίτλο «Φως στο Σκοτάδι» εγκαινιάστηκε στις 11 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2016.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το μουσείο και τη δουλειά του Νίκου Φλώρου, όπως παρουσιάζεται εκεί, μπορείς να πατήσεις εδώ για τον σύνδεσμο. Αν πάντως σε βγάλει προς Μαδρίτη ο δρόμος στις γιορτές, μην το παραλείψεις: το Τολέδο είναι μια ώρα δρόμο και αξίζει όλο τον κόπο! Και ναι, μακάρι ν’ αρχίσουμε σύντομα να βλέπουμε δουλειές του Νίκου και στην Ελλάδα.

Απάντηση