ταξίδια

οδηγίες birdwatching για αρχάριους

Η Ελλάδα είναι ένας μικρός παράδεισος για τη δραστηριότητα της παρατήρησης πουλιών με όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές στον κόσμο. Όντας ένα από τα κυριότερα σταυροδρόμια στη μεγάλη πορεία των μεταναστευτικών πτηνών από το Βορρά στο Νότο, το γεγονός ότι 196 ελληνικές περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως “Σημαντικές για τα πουλιά” σύμφωνα με το Birdlife International, είναι ένα καλό εφαλτήριο για να αναπτυχθεί η σχετική τουριστική δραστηριότητα αλλά και να εξοικειωθούμε και εμείς με τη συγκεκριμένη δράση που – αν μη τι άλλο – μας φέρνει με ήπιο τρόπο σε επαφή με τη φύση. Αρκεί να σου πω ότι, το 2012, μόνο στις ΗΠΑ δαπανήθηκαν 32 δις δολάρια για παρατήρηση πτηνών ή άλλων ειδών!

Αν μ’ αυτή την πληροφορία βλέπεις την παρατήρηση πτηνών με άλλο μάτι, ιδού και μερικές συμβουλές από την Ορνιθολογική Εταιρεία, για να μυηθείς σιγά σιγά στο birdwatching!

Απόκτησε ένα καλό βιβλίο – οδηγό πεδίου και μελέτησε το. Οι οδηγοί έχουν σχέδια και στοιχεία που βοηθούν στην αναγνώριση όλων των ειδών που ζουν σε μια γεωγραφική ενότητα.

Παρατήρησε τις εικόνες, μάθε τις διαφορετικές ομάδες πουλιών και τα χαρακτηριστικά τους, τσέκαρε σε ποιες περιοχές της χώρας και ποιες εποχές του χρόνου μπορεί να συναντήσεις ένα πουλί. Θυμήσου ότι είναι αδύνατο να δεις κούκο ή χελιδόνι το χειμώνα!

Προσπαθώντας να παρατηρήσεις κάποια είδη από κοντά το πιθανότερο είναι να τα διώξεις μακριά. Χρησιμοποίησε κιάλια ή τηλεσκόπιο. Τα πιο διαδεδομένα κιάλια για την παρατήρηση πουλιών μεγεθύνουν την εικόνα από 7 ή 8 ως 10 φορές. Τα τηλεσκόπια χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που τα πουλιά βρίσκονται αρκετά μακριά, στα ανοιχτά μιας λίμνης ή της θάλασσας, σε ψηλά απόκρημνα βράχια κτλ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς πάντα να απευθυνθείς στην Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία.

Απάντηση