αστικοί μύθοι

η bella μπελέτσι της πάρνηθας

Η λίμνη Μπελέτσι με το περίεργο όνομα, είναι μια μικρή, χαριτωμένη τεχνητή λίμνη που βρίσκεται στην αγκαλιά της Πάρνηθας και σε εξωφρενικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα (περίπου 18-20 χλμ.), γεγονός που θα έπρεπε από μόνο του να την έχει κάνει υπέρ-διάσημη από την αρχή σχεδόν της υπαρξής της. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη – ανεξήγητο γιατί – και έτσι αν ρωτήσεις κάποιον Αθηναίο να σου πει πού βρίσκεται είναι πολύ πιθανόν να εισπράξεις ένα βλέμμα γεμάτο απορία.

beletsi-7 beletsi-2

Είναι όμως αλήθεια: σ’ αυτή τη μικρή λιμνούλα, που έχει σχήμα κανάτας και μόλις 7 στρέμματα επιφάνειας, μπορείς να φτάσεις αν από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, πάρεις την έξοδο της Βαρυμπόμπης με κατεύθυνση την Πάρνηθα και, αφού μπεις στον επαρχιακό δρόμο, κατευθυνθείς προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Γενικότερα, θα βρεις αρκετές ταμπέλες να σε καθοδηγήσουν καθώς πλέον, η λίμνη είναι ένα αποκούμπι ψυχαγωγίας και ξεκούρασης εντός της Αττικής, για όσους – για πολλούς λόγους – δεν αντέχουν τις μεγαλύτερες εκδρομές.

beletsi-6 beletsi-1

Το αμέσως επόμενο γεγονός είναι ότι η λίμνη Μπελέτσι προσφέρεται για ώρες χαλάρωσης μικρών και μεγάλων, για αμέτρητα παιχνίδια (υπάρχει μάλιστα και παιδική χαρά), για πικ νικ χωρίς ενοχές και έξτρα έξοδα στις ταβέρνες, για φυσιολατρικές εξερευνήσεις – παρά το τεχνητό του πράγματος, η λίμνη κατάφερε να γίνει ένας μικρός μα σημαντικός υδροβιότοπος με νεροχελώνες, ψάρια, χήνες και κύκνους – αλλά και για περιπάτους συντροφιά με τα αγαπημένα μας τετράποδα.

beletsi-4 beletsi-3

Όσο για το “πόθεν” αυτής της λίμνης; Την ύπαρξή της την οφείλει σε δύο κατοίκους της περιοχής της Ιπποκράτειας Πολιτείας – που τη δεκαετία του ’70 οικοδομήθηκε ως οικισμός του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υγειονομικών σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο – οι οποίοι χρηματοδότησαν την δημιουργία της ως αποθεματικό δυναμικό νερού για τα έργα.

Σίγουρα δεν είναι η πιο όμορφη λίμνη που έχω δει στη ζωή μου, είναι όμως ότι χρειάζεται όταν θέλω να “γειωθώ” από την τρέλα της Αθήνας σε χρόνο dt. Το μεγαλύτερο όμως, ανεκτίμητο θα έλεγα, πλεονέκτημά της; ότι βρίσκεται στην καρδιά της Πάρνηθας, ότι είναι περιστοιχισμένη από τον εθνικό δρυμό, είναι σημείο εκκίνησης δεκάδων διαφορετικών διαδρομών στην ολοζώντανη φύση, με μια ανάσα από την πόλη και σ’ αυτό δεν μπορεί να την ξεπεράσει κανείς!

Απάντηση