αστικοί μύθοι

οι κολασμένες γεύσεις της χρύσας παραδείση

Τώρα που σου γράφω, έχω μπροστά μου αυτή τη συ-γκλο-νι-στι-κή εικόνα της λευκής τούρτας με τη σαντιγί και τις φράουλες που, στ’ ορκίζομαι, νομίζω ότι μου μιλάει, ακούω ένα “eat me” να βουίζει ασταμάτητα στ’ αφτιά μου κι επειδή ξέρω, ότι ακόμα δεν έχει εφευρεθεί ο τρόπος που απ’ την οθόνη τα αντικείμενα του πόθου θα διακτινίζονται μπροστά μας, πρέπει να σκεφτώ σοβαρά: να τολμήσω να φτιάξω την τούρτα μόνη μου;

paradeisi-cover

Όχι, μη γελάς. Η σχέση μου με την κουζίνα δεν περιλαμβάνει καθόλου μίσος – αντιθέτως, όσες περισσότερες αφορμές έχω να μαγειρεύω, τόσο περισσότερο το απολαμβάνω. Μ’ αρέσει να πειραματίζομαι – αφού έχω δοκιμαστεί πρώτα στα βασικά μιας συνταγής – ακόμα και να στήνω ολόκληρα τραπέζια φτιάχνοντας δύσκολες συνταγές για πρώτη φορά, ακολουθώντας το ένστικτο και τις οδηγίες των μαγείρων βέβαια!
paradeisi1

Τι νομίζεις, έτσι έψαχνα σήμερα για μια εύκολη γλυκιά συνταγή και “κόλλησα” πέφτοντας στην τούρτα φράουλα: ψάχνοντας να βρω μια συνταγή, βρήκα έναν ολόκληρο παράδεισο: την ολοκαίνουρια “Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική” της Χρύσας Παραδείση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τερζόπουλος. Στην ουσία, πρόκειται για την επιστροφή του πιο ευπώλητου και ιστορικού βιβλίου μαγειρικής της Ελλάδας, από την “μανούλα” της ελληνικής κουζίνας.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι “μανούλα” στη μαγειρική η Παραδείση, αφού γεννήθηκε στον γαστρονομικό παράδεισο της Σμύρνης; Τη φήμη της πάντως την έχτισε ταξιδεύοντας σε πολυάριθμους προορισμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη συλλογή γαστρονομικού υλικού και – κυρίως – με τη δημιουργία συνταγών που ήταν εύκολες, απλές στην εφαρμογή και βασισμένες στην υγιεινή διατροφή.

paradeisi2Η επανέκδοση περιλαμβάνει 747 συνταγές – τις καλύτερες της σύγχρονης ελληνικής κοσμοπολίτικης κουζίνας – σε 392 μεγάλες πολύχρωμες σελίδες, με “ολοζώντανες” φωτογραφίες και αναρίθμητες μικρές συμβουλές (γιατί στο αλατοπίπερο “κρύβεται” όλη η νοστιμιά του φαγητού) για το πώς πετυχαίνει ένα γλυκό ή ένα φαγητό, συμβουλές που είναι για όλους – τόσο για τους έμπειρους της κουζίνας όσο και για τους άπειρους που… “δεν ξέρουν να βράσουν ένα αβγό”!.

Κι αφού την έχω περάσει την “πίστα του αβγού”, θα παραγγείλω ηλεκτρονικά την Παραδείση: τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές θα έχω μπόλικο και δοκιμασμένο υλικό για να ετοιμάσω χαρούμενα και εύγεστα τραπεζώματα!

Απάντηση