ταξίδια

κερκίνη σαν όνειρο

Σε μικρή απόσταση -και με πολύ εύκολη πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη- η Κερκίνη είναι μια λίμνη που δεν έχει εποχές. Κάθε στιγμή είναι μοναδική κι ό,τι προσφέρει ανεπανάληπτο. Λίγα λόγια χωράνε στο χαρτί, ακόμα και οι εικόνες δεν χωρούν στις φωτογραφίες. Θες να πάρεις μια γεύση;

Η λίμνη είναι σχετικά νέα: δημιουργήθηκε το 1932, όταν κατασκευάστηκε φράγμα στο Στρυμόνα που πλημμύριζε και γέμιζε φερτά υλικά την περιοχή. Με τη δημιουργία της λίμνης ενισχύθηκε η άρδευση του κάμπου των Σερρών.

Όλα ξεκίνησαν, όταν η ελονοσία άρχισε να θερίζει τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πεδιάδα των Σερρών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο λόγος αυτός, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανάγκες για καλλιεργήσιμα εδάφη, οδήγησαν στα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα.

Σήμερα, η λίμνη είναι ένας από τους 10 υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας, από τη Συνθήκη Ramsar. Η Κερκίνη βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νομού, 40 χιλιόμετρα από την πόλη και περιβάλλεται από το όρος Μπέλλες (ή Κερκίνη) στα βόρεια -που είναι και το φυσικό σύνορο με τη Βουλγαρία – και νότια από το Δύσωρο και το Μαυροβούνι (γνωστό επίσης ως Κρούσσια).

Νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές και νεροκαστανιές αλλά και βελανιδιές, οξιές, φλαμουριές και έλατα προς τους ορεινούς όγκους, είναι τα χαρακτηριστικά της τοπικής ενδημικής χλωρίδας.

Κάτω απ’ το νερό, κρύβεται ένας ακόμα θησαυρός, που κρατά ζωντανούς τους ψαράδες στις πλάβες τους – όπως λέγονται οι χαρακτηριστικές μηχανοκίνητες σκεπαστές βάρκες χωρίς καρίνα – αλλά κυρίως, τους μόνιμους ή περιστασιακούς κατοίκους της λίμνης: τους πελαργούς, τους αργυροπελεκάνους, τους κορμοράνους, τους ερωδιούς, τις βίδρες, τα βατράχια και τα χέλια.

Ως φυσικό επακόλουθο της βιοποικιλότητας της λίμνης, η φυσική παρατήρηση – αλλιώς γνωστό ως birdwatching – βρίσκει στην Κερκίνη το ιδανικό σκηνικό, καθώς εδώ φιλοξενούνται πάνω από 300 είδη σπάνιων και προστατευμένων πτηνών, προσελκύοντας επιστήμονες και ερασιτέχνες παρατηρητές απ’ όλο τον κόσμο.

Στην ταυτότητα της Κερκίνης αναγράφεται: επιφάνεια που κυμαίνεται από 55.000 έως 70.000 στρέμματα, μέγιστο βάθος τα 10 μέτρα, σε υψόμετρο 30 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ακολουθώντας τον παραλίμνιο δρόμο, από τις Σέρρες προς το χωριό Λιθότοπος, όπου βρίσκεται και το φράγμα, θα απολαύσεις μια από τις πιο όμορφες διαδρομές προς την Κερκίνη, παίρνοντας μια πρώτη καλή γεύση απ’ ό,τι σε περιμένει. Ολοκλήρωσε τη βόλτα με κατεύθυνση προς Βυρώνεια, Ακριτοχώρι, Μανδράκι, Νεοχώρι και Κερκίνη – τον οικισμό.

Στη Βυρώνεια, μπορείς να γίνεις για λίγο και συ πρωταγωνιστής στο «Μεθοριακό Σταθμό», πίνοντας ένα καφεδάκι στο μοναδικό σιδηροδρομικό σταθμό της χώρας που έχει μετατραπεί σε παραδοσιακό καφενείο με γνήσια σερραϊκά εδέσματα!

Αν μαγευτείς από την ομορφιά της λίμνης – που το θεωρώ σίγουρο – να ξέρεις ότι στο χωριό Κερκίνη βρίσκεται και το Κέντρο Πληροφόρησης Υγρότοπου Κερκίνης (τηλ., 23270-28004, 23270-28005). Ακόμα καλύτερα να το επισκεφτείς πριν κάνεις την περιήγηση γύρω και μέσα στη λίμνη.

Η λίμνη είναι η χαρά του φυσιολάτρη και των οικοτουριστικών δραστηριοτήτων. Πέρα από τις βόλτες γύρω και μέσα στη λίμνη, μπορείς να επιδοθείς κι εσύ στην παρατήρηση πουλιών ή στην ιππασία, τοξοβολία, ποδηλασία, πεζοπορία, ακόμα και σε off road διαδρομές στους τριγύρω σηματοδοτημένους δασικούς δρόμους.

Στις «attraction» της λίμνης περιλαμβάνονται πλέον και οι νεροβούβαλοι -περί τους 1600- που ζουν πέριξ της Κερκίνης. Τα βουβάλια ήταν πολύ συνηθισμένα στη χώρα τη δεκαετία του 50 -ιδίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία όπου υπήρχαν υγρότοποι – μάλιστα υπήρχαν περί τα 75.000 ζώα για να φτάσουν το 1992 να μειωθούν σε μόλις 600 και γι’ αυτό να ενταχθούν σε πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Τα βουβάλια, ξεχωρίζουν για το πεντανόστιμο και πολύ θρεπτικό κρέας τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο www.thetoc.gr

Απάντηση