αστικοί μύθοι

στο σπίτι του ποσειδώνα

Η παραλιακή διαδρομή από την Αθήνα στο Σούνιο, είναι για μένα η πιο ωραία της Αττικής. Με συνεχή τη συνοδεία της θάλασσας, από την ώρα που θα βγεις στο Φάληρο, μετά από μία ώρα και δέκα λεπτά και περίπου 65 χιλιόμετρα, θα καταλήξεις στο πιο νότιο ακρωτήρι της Στερεάς Ελλάδας όπου κυριολεκτικά δεσπόζει ο υποβλητικός ναός του Ποσειδώνα – ως θα όφειλε εξ’ άλλου για έναν θεό σαν κι αυτόν.

 sounio-3 sounio-2

Για το Σούνιο και τον ναό, έχεις ακούσει πολλά, από τα παιδικά σου χρόνια. Θυμάσαι τον Θησέα (της μυθολογίας) τον γιο του Αιγέα, που πήγε στην Κρήτη να αντιμετωπίσει τον Μινώταυρο και ξέχασε επιστρέφοντας νικητής στην Αθήνα να αλλάξει τα μαύρα πανιά του πλοίου του σε άσπρα, με αποτέλεσμα ο πατέρας του να νομίζει ότι τον έχασε και από την απελπισία του, έπεσε από τον κοφτό βράχο και σκοτώθηκε, δίνοντας το όνομα του στο Αιγαίο Πέλαγος; Ε, αυτός είναι ο τόπος που διαδραματίστηκε η τραγωδία. Θες να δεις τι ακριβώς έβλεπε ο Αιγαίας από το συγκεκριμένο σημείο (video);

sounio-1 sounio-6

Όπως πάντα, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι επέδειξαν το πόσο σοφοί είναι, αφιερώνοντας τον συγκεκριμένο ναό, με την συγκλονιστική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, στον θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα, ίσως για να τον καλοπιάσουν που έχασε την πόλη της Αθήνας από την μικρή του αδερφή.

Τι χρειάζεται να ξέρεις για τον ναό; Είναι δωρικού ρυθμού, με αρκετές καινοτομίες για την εποχή του (π.χ. δεν διαθέτει εσωτερική κιονοστοιχία στο σηκό), οι κάθετες γραμμές των κιόνων είναι 16 και όχι 20 όπως συνήθως, χτίστηκε δύο φορές (την πρώτη καταστράφηκε από τους Πέρσες) και ολοκληρώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με αυτόν της Ακρόπολης. Όσον για τον αρχιτέκτονα; εικάζεται ότι είναι ο ίδιος με αυτόν του Ηφαιστείου στο Θησείο. Αν καταφέρεις να πάρεις τα μάτια σου από τον ναό ή την θάλασσα, θα δεις και κάποια τμήματα του οχυρωματικού περίβολου του ακρωτηρίου.

sounio-4 sounio-5

Ο καιρός και η αλμύρα έχει “φάει” τα περισσότερα ανάγλυφα στο παριανό μάρμαρο του ναού. Ό,τι έχει διασωθεί φυλάσσεται στο Μουσείο του Λαυρίου. Όσο για τον αρχαιολογικό χώρο, η γενική είσοδος είναι στα 4 ευρώ και είναι ανοικτός σχεδόν όλο τον χρόνο, από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.

Απάντηση