το άριστο της αρίστης

Αν έχεις ψάξει ή ταξιδέψει στα Ζαγοροχώρια, θα έχεις διαπιστώσει ότι η περιοχή, πέραν του απίστευτου φυσικού κάλλους κρύβει και μερικά ξενοδοχειακά “διαμάντια”, αντίστοιχα υψηλού επιπέδου με αυτά που συναντάς στους δημοφιλείς – και κυρίως θερινούς – τουριστικούς προορισμούς.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το Aristi Mountain Resort & Villas που λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια, χτισμένο αμφιθεατρικά στο ομορφότερο και πιο ψηλό σημείο του γραφικού οικισμού της Αρίστης στο Δυτικό Ζαγόρι, με θέα τους Πύργους της Αστράκας και την χαράδρα του Βίκου.

Για μένα, είναι ένα από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία που έχω δει στο βουνό – μάλιστα πρόσφατα βραβεύτηκε ως το καλύτερο «Luxury Hideaway Resort» της Ευρώπης από τα World Luxury Hotel Awards– και είναι καιρό τώρα στην “to do” λίστα μου για μια μελλοντική επίσκεψη στα Ζαγοροχώρια.

aristi-1Πώς να μην είναι άλλωστε; Η ηπειρώτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με τις ντόπιες γκρίζες πέτρινες πλάκες και τις ξυλοροφές δένει απόλυτα με τα άγρια βουνά. Η σκληράδα της πέτρας όμως μαλακώνει στο εσωτερικό, με τους ατμοσφαιρικούς, καλαίσθητους χώρους που χαρακτηρίζονται από υψηλή αισθητική και διακριτική πολυτέλεια. Στα «όπλα» του ξενοδοχείου, η αξιοποίηση των εκλεκτών τοπικών πρώτων υλών, κρασιών και αποσταγμάτων που παρουσιάζονται με τις παραδοσιακές ντόπιες συνταγές, το spa του resort, που διαθέτει κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, υδρομασάζ, σάουνα, χαμάμ, με θέα προς τις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου και φυσικά η μεγαλειώδης φύση του Ζαγορίου, που προσφέρει απίστευτες διαδρομές περιπατητικές, δραστηριότητες υπαίθρου και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάθε ανήσυχο ταξιδιωτικό πνεύμα!

aristi-3Τα ξαναθυμήθηκα σήμερα όλ’ αυτά, που έμαθα ότι το Aristi μπαίνει στο χαρτοφυλάκιο του brand Unique Lodges of the World του παγκόσμιου οργανισμού του National Geographic. Πρόκειται για μια κορυφαία ξενοδοχειακή αλυσίδα, με μόλις 45 μέλη σε όλο τον κόσμο – στην Ευρώπη έχει μόλις 2 μέλη και τα δύο Ελληνικά (το Aristi και το Kapari Natural Resort στη Σαντορίνη – που φροντίζει για την ενσάρκωση των αξιών του National Geographic και των ταξιδιωτών του, οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν μια πλούσια σειρά ουσιαστικών εμπειριών που τους φέρνουν σε επαφή με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στο ορεινό resort, προέκυψε μετά από μια σύνθετη και ιδιαίτερα δύσκολη διαγωνιστική διαδικασία, που αφορούσε τόσο στις υποδομές και τις υπηρεσίες, αλλά και όλες τις πρακτικές που εφαρμόζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, την διαχείριση στερεών και υγρών, όσο και από τις δράσεις με γνώμονα την ανάδειξη της πολιτιστικής και γεωφυσικής κληρονομιάς του Ζαγορίου ως περιοχής παγκόσμιου φυσικού κάλλους. Μάλιστα, για την ένταξη, έγινε πολυήμερος επιτόπιος έλεγχος από διακεκριμένα στελέχη του National Geographic που ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ για τον σκοπό αυτό. Μετά απ’ αυτά, είναι να μην θέλω ακόμα περισσότερο να το δω ιδίοις όμμασι; Στη λίστα επιθυμιών για το 2016 λοιπόν!