to do list

ταξίδι για έναν ή για δύο;

Ταξιδεύοντας με το άλλο σου μισό μπορεί να ζήσεις μοναδικές στιγμές αλλά επίσης μπορεί να φτάσεις τη σχέση σου στα όριά της. Και εκεί αναρωτιέσαι: μπορεί να αντέξει η σχέση ή θα καταρρεύσει; Και τι γίνεται όταν στο πιο εξωτικό μέρος του πλανήτη οι επιθυμίες του καθενός είναι εκ διαμέτρου αντίθετες;

Για μένα, το “απόλυτο” ταξίδι, αυτό που είναι ο στόχος μου για την επόμενη δεκαετία συνοψίζεται στο εξής σενάριο: εγώ και ο σύντροφός μου για 2-3 χρόνια κάνουμε τον γύρο του κόσμου σε ένα non-stop ταξίδι. Φιλόδοξο; Σίγουρα. Δύσκολο; Οπωσδήποτε. Ακατόρθωτο; χμ… Κατ’ εμέ, όλα τα προβλήματα και τα απρόβλεπτα μπορούν να αντιμετωπιστούν, εκτός από ένα: η σχέση με τον σύντροφό σου. Μπορείς να επιβιώσεις ταξιδεύοντας μαζί με τη σχέση σου;

Σ’ αυτό το δύσκολο ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί πριν φορτώσεις τον καλό σου και τα μπαγκάζια σας για τον γύρο του κόσμου, ζευγάρια που το έχουν ήδη επιχειρήσει απαντούν και λύνουν απορίες που αφορούν στην συμβίωση και κατ’ επέκτασιν την επιβίωση του ζευγαριού.

Όπως για παράδειγμα ο Άνταμ και η Μέγκαν Σέπερ που, πριν ταξιδέψουν για ένα χρόνο σε έντεκα χώρες, πίστευαν ότι θα σκοτώσουν ο ένας τον άλλο, όντας μαζί 24 ώρες το 24ωρο! Τελικά, αντ’ αυτού, δημιούργησαν ένα blog όπου κατέγραψαν την εμπειρία τους και τη μοιράστηκαν με άλλα ζευγάρια.

Το άγχος του Ράιαν και της Τζεν Φούλερ – που καταρρίφθηκε πολύ γρήγορα – ξεκινούσε πριν ακόμα γεμίσουν τις βαλίτσες τους: όντας επιτυχημένοι σύμβουλοι επιχειρήσεων, πώς θα παρατούσαν τις δουλειές τους για να ταξιδέψουν; Όταν το πήραν τελικά απόφαση, πέρασαν έξι αξιοζήλευτους μήνες στην Αργεντινή και την Χιλή, λέγοντας ότι τελικά ήταν εύκολο. «Απλά παραιτείσαι και φεύγεις. Και το μόνο σου άγχος είναι αν το κρασί σου θα είναι merlot ή syrah».

Στα βασικά πλεονεκτήματα όταν ταξιδεύεις ζευγάρι, περιλαμβάνεται η οικονομία στον προϋπολογισμό του ταξιδιού, αφού μοιράζεσαι το δωμάτιο και πολλές φορές και το φαγητό, όπως έκαναν τα παιδιά στην βασίλισσα της κρεατοφαγίας Αργεντινή. Υπάρχει όμως κι αυτό της συντροφικότητας, που η αξίας της δεν μπορεί να μετρηθεί σε χρήμα. «Όταν περνάς καλά με τον άλλο, τότε σε ένα μεγάλο ταξίδι όπου ο χρόνος είναι άπλετος, η καλή παρέα έχει αξία ανεκτίμητη» επισημαίνει ο Άνταμ.

Επίσης, στο ταξίδι μπορείς να αξιοποιήσεις τα καλύτερα στοιχεία του κάθε ένα: για παράδειγμα ο οργανωτικός της παρέας μπορεί να αναλάβει τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τον σχεδιασμό των διαδρομών ενώ ο έτερος μπορεί να αξιοποιήσει τις ικανότητές του στο παζάρι και τις συναλλαγές με τους ντόπιους.

Ο Τζέησον Καστελάνι και η Αρασέλι Σάντος πάλι, δύο backpackers που ταξίδεψαν στην κεντρική Αμερική για έντεκα μήνες πριν παντρευτούν τονίζουν ότι σε ένα τέτοιο μακροχρόνιο ταξίδι «θα δεις τον χειρότερο εαυτό του συντρόφου σου, αυτόν που μπορεί να γκρινιάξει, να διαμαρτυρηθεί, ακόμα και να κλάψει αν κάτι δεν πάει καλά, ενώ ταυτόχρονα παύει να υπάρχει κάθε έννοια ιδιωτικότητας και βλέπεις τον άλλον “όπως είναι”!

Από την άλλη, ταξιδεύοντας με τον σύντροφό σου, είσαι μαζί με κάποιον που σε συνδέει με το σπίτι σου κι αυτό είναι σπουδαίο, λένε ο Τζέισον και η Αρασέλι, που όντας μαζί, δεν ένιωσαν καθόλου νοσταλγία για την πόλη τους. Και η τελευταία τους συμβουλή; Το ζευγάρι να απολαύσει την ελευθερία του, να πειραματιστεί και να δοκιμάσει όσα πράγματα πραγματικά θέλει.

Απάντηση