you am i

Την Ειρήνη την γνωρίζω πολλά χρόνια, από τα καλντερίμια της Σκοπέλου όπου ξεκαλοκαιριάζουμε παρέα και από τα elegant αθηναϊκά μπαρ που συνήθως την ακούω να παίζει τις χαρούμενες μουσικές της.

youamI4

You Am I

Την καλλιτέχνη Ειρήνη Καραγιαννοπούλου την γνώρισα λίγο πιο αργά, ερχόμενη σ’ επαφή με έργα ευαίσθητα και συνάμα αιχμηρά, με έναν σκανδαλιάρικο εαυτό να ξεπροβάλλει στα τρυφερά σχέδια, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι σε κάθε τι που σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει «εύπεπτο» – και όλα αυτά με την γοητεία της Ειρήνης να ξεχειλίζει από κάθε ίντσα των καμβάδων της. Εξάλλου η αλήθεια είναι ότι, όσο περισσότερο γνωρίζεις αυτό το κορίτσι με το κατακόκκινο – trademark – χρώμα στα χείλη, τόσο καταλαβαίνεις πόσο «δικά» της είναι τα έργα της. Και μπορεί να μην είμαι κριτικός τέχνης όμως σίγουρα ξέρω ότι η δουλειά της μου προκαλεί κάθε φορά συναισθήματα – αυτό δεν είναι και το νόημα της Τέχνης;

youamI5

Η Ειρήνη και ο Επιφάνιος

Στα γράφω όλα αυτά, γιατί πριν λίγες μέρες είδα την τελευταία δουλειά της Ειρήνης, δείγμα της οποίας εκθέτει στο ατελιέ του Επιφάνιου (αιώνιος αγαπημένος φίλος-καλλιτέχνης εκ Σκοπέλου) και ενθουσιάστηκα, βλέποντας αυτή τη φορά το κορίτσι – γυναίκα, στην πιο ώριμη (για εμένα) δουλειά του, να αποδομεί τη γυναίκα – πρότυπο ομορφιάς, τη μόδα, το glam, το τελειωμένο lifestyle.

Νομίζω όμως ότι είναι καλύτερα να τα πει η ίδια:

«Το YOU AM I είναι μία σειρά από πορτραίτα-υβρίδια απευθείας ζωγραφισμένα στις σελίδες γυναικείων, ως επί το πλείστον, περιοδικών.

youamI6

You Am I

Χρωματικές κηλίδες αλλοιώνουν τα μηνύματα που με άψογη, επιθετική στρατηγική επιθυμούν να επιβάλλουν η βιομηχανία της ομορφιάς και του glamour.

Οι εικόνες, προσεκτικά επιλεγμένες από περιοδικά όπως Vogue, Life, Jardin des Modes, από τη δεκαετία του ’20 έως σήμερα, μετουσιώνονται με τρόπο πειρατικό σε κάτι άλλο. H Μούσα αλλάζει ύφος, βλέμμα, ταυτότητα. Συχνά της επιβάλλω το βλέμμα μου, το πρόσωπό μου, παίρνοντας τη θέση της μέσα στην εξιδανικευμένη εικόνα.

Το στερεότυπο της τέλειας γυναίκας επαναπροσδιορίζεται, ενώ άλλες, πιο γήινες πτυχές της βγαίνουν στην επιφάνεια μέσω αυτής της »βανδαλιστικής» διαδικασίας. Η αποθέωση του προιόντος συχνά ακυρώνεται και ενίοτε, τα χαρακτηριστικά της femme fatale λιώνουν και το είδωλο μεταμορφώνεται σε τέρας.

youamI1Εισβάλλω στο αστραφτερό βασίλειο της μόδας, της διαφήμισης, της ματαιοδοξίας και του μάρκετινγκ, οικειοποιούμαι το οπλοστάσιο τους, κι αφού προσθέσω τις δικές μου σφαίρες αντεπιτίθεμαι.»

Αν σου αρέσει αυτό που βλέπεις, μπορείς να βρεις μία επιλογή από έργα αυτής της ενότητας, που έχει εκδοθεί ως artist book από τις Εκδόσεις Τέχνης Κύβος (ΥOU AM I, εκτύπωση offset, 700 αντίτυπα, Αθήνα 2015). Επίσης, μπορείς να γνωρίσεις τον κόσμο των ξωτικών και της Ειρήνης στην προσωπική της ιστοσελίδα, πατώντας εδώ.