ταξίδια

βόλτα στον ισθμό της κορίνθου

Από τις πιο ωραίες βόλτες, για να πάρεις τον “αέρα” σου – και να τσιμπήσεις και το μεζεδάκι σου – είναι αυτή προς τον Ισθμό της Κορίνθου και τα Ίσθμια.

isthmos-1 isthmos-2

Μία ώρα από την Αθήνα, 80 χλμ. ωραίας εθνικής οδού και έφτασες στο σημείο που η χώρα χωρίζεται για να… ενωθεί! Η περιβόητη διώρυγα, έργο που είχε εξεταστεί από την αρχαιότητα ακόμα, ολοκληρώθηκε τελικά στην σύγχρονη εποχή – στο τέλος του 19ου αιώνα – και υπήρξε ένα εμβληματικό έργο.

Το πέρασμα της διώρυγας ήταν ανέκαθεν μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές οποιοδήποτε ταξιδιού προς το “νησί” Πελοπόννησο. Με την παλιά εθνική οδό, περνούσες πάνω από τις γέφυρες – είτε με το αυτοκίνητο είτε με το τρένο – και πάντα είχες την αγωνία να βγάλεις έξω το κεφάλι και να δεις πόσο ψηλά πάνω από τη θάλασσα βρίσκεσαι! Αν ήσουν τυχερός μάλιστα, μπορούσες να πετύχεις ένα τεράστιο πλοίο να διασχίζει τον Ισθμό με την βοήθεια κάποιου ρυμουλκού – εδώ φαίνεται πόσο ο “μικρός” μπορεί να βοηθήσει τον “μεγάλο” – ή πιο πρόσφατα, να δεις τύπους να κάνουν bungee jumping!

isthmos-6 isthmos-4

Και φυσικά, να τηρηθεί η απόλυτη γαστρονομική ιεροτελεστία: η στάση στα παρακείμενα εστιατόρια-καντίνες με τα δεκάδες τουριστικά αναμνηστικά, στα οποία σερβίρονταν τα πιο νόστιμα σουβλάκια, πνιγμένα στο λεμόνι, συνοδευόμενα από φρυγανισμένο ψωμάκι. Ποίημα!

Δυστυχώς, όλα αυτά άλλαξαν με την κατασκευή της καινούριας εθνικής οδού: δεν βλέπεις πια τον Ισθμό και πρέπει να κάνεις παράκαμψη – δηλαδή να πας επί τούτου – στα παραγκωνισμένα, πλέον, σουβλατζίδικα.

isthmos-7 isthmos-5

Ε, για μια μεσημεριανή βόλτα, να σε χτυπήσει το θαλασσινό αεράκι, να γευτείς το καλαμάκι που σε στέλνει κατευθείαν στα παιδικά σου χρόνια, να δεις από κοντά τη ρυμούλκηση των μεγάλων πλοίων πίνοντας μια παγωμένη μπύρα στα Ίσθμια, αξίζει να κάνεις αυτή τη βόλτα!

Αν θες περισσότερες πληροφορίες για την εντυπωσιακή ιστορία της διώρυγας, μπορείς να μπεις εδώ. Επίσης, μπορείς να διασχίσεις τον Ισθμό με το τουριστικό καραβάκι που εκτελεί το σχετικό δρομολόγιο.

Απάντηση