σκέψεις

μ’ αρέσει να supίζω!

Εντάξει, ξέρω, διαβάζεις τον τίτλο και λες “κάτι μας είπες τώρα”, όλοι γουστάρουν να σαπίζουν σε μια παραλία, κάτω από μια ομπρέλα, με ένα περιοδικό και μια καϊπιρίνια στο χέρι και ν’ ακούν απλά το “τακ τακ” από τις ρακέτες και το “πλαφ πλαφ” από το σκάσιμο του κύματος στην αμμουδιά.

Ε, ναι λοιπόν, φίλε μου, θα συμφωνήσω μαζί σου: κι εγώ μέχρι τώρα, όταν έλεγα “σάπισμα” αυτή την εικόνα είχα στο μυαλό μου – άντε και έναν καναπέ με τζάκι και τηλεόραση, αν μιλούσαμε για την χειμερινή εκδοχή του πράγματος.

sup8 sup9

Μέχρι πριν λίγες μέρες, που ένας καινούριος έρωτας μπήκε για τα καλά στη ζωή μου, σηκώνοντάς με μια και καλή από την ξαπλώστρα: το stand up paddle, η σανίδα του surf που δεν έχει πανί, στην οποία στέκεσαι όρθιος και μ’ αυτήν κόβεις βόλτες στη θάλασσα κάνοντας κουπί – τουλάχιστον αυτό κάνουν οι αρχάριοι ή όσοι δεν θέλουν να κουράζονται παραπάνω, γιατί αλλιώς και με το stand up paddle μπορείς να “κυνηγήσεις” τα κύματα όπως οι surfers!

Η αλήθεια είναι ότι το έβλεπα μπροστά μου εδώ και καιρό και μου τραβούσε το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για την πρόκληση του πώς στέκεται κανείς όρθιος και δεν σκάει στο νερό με τον πρώτο κυματισμό. Αυτός ήταν και ο βασικός, μοναδικός μου φόβος όταν βρέθηκα μπροστά σε μια σανίδα για stand up paddle. Και τώρα, τι;

sup2 sup3

Λοιπόν, στάθηκα όρθια με την μία και έκτοτε, δεν έπεσα ούτε μια φορά στο νερό – παρά μόνο όταν το θέλησα εγώ. Η σανίδα είναι αρκετά χοντρή και στιβαρή για να σε κρατήσει και το μόνο που χρειάζεσαι είναι να ανεβείς με ηρεμία: πρώτα στα γόνατα (στα τέσσερα) στο κέντρο της σανίδας και στη συνέχεια όρθιος, με πόδια ελαφρά λυγισμένα και όσο πιο ανοιχτά γίνεται.

Το επόμενο θέμα είναι το κουπί: εκεί χρειάζεται περισσότερη “τέχνη” στο πώς θα το πιάσεις (π.χ. το κουπί το πιάνεις με το ένα χέρι από την κορυφή), πόσες “κουπιές” θα κάνεις από κάθε πλευρά του sup ώστε να πας αριστερά ή δεξιά ή να στρίψεις εντελώς κτλ. Βαθμός δυσκολίας 1: σε λιγότερο από πέντε λεπτά έχεις καταλάβει τα πάντα.

Και μετά, τι; Μετά, μόνο βόλτες για ώρα στη θάλασσα, βόλτες χαλαρές και ανέφελες, με τόνους αντηλιακού (προσοχή μόνο μην πασαλείψεις και την σανίδα) και ενίοτε, παρείτσα (αν κάποιος από την παρέα είναι ελαφρύς μπορείς να τον πάρεις βόλτα).

Έξτρα bonus – όπως ήδη θα κατάλαβες – είναι ότι το sup, είναι μια ωραιότατη γυμναστική για τα πόδια, τους κοιλιακούς, τα χέρια και την πλάτη, που δεν σε κουράζει και σίγουρα δεν σε κάνει να βαριέσαι!

sup4 sup5 sup6 sup7

Διπλό bonus; Στην αγορά θα βρεις sups τα οποία είναι φουσκωτά. Δηλαδή, τα παίρνεις μαζί σου σε ένα σακίδιο, τα ανοίγεις στην παραλία, τα φουσκώνεις με την τρόμπα και… voila! Έτοιμος να φύγεις! Η διαδικασία άνοιξε – φούσκωσε δεν κρατάει πάνω από δέκα λεπτά (τόσο είναι και το μάζεμα) και είναι ένας πρώτης τάξεως ζέσταμα.

Όσο για το κόστος; Για τα φουσκωτά sups οι τιμές αρχίζουν από τα 500 ευρώ και ανεβαίνουν, αλλά σίγουρα μπορείς να βρεις και μεταχειρισμένα σε καλύτερες τιμές. Για όσα παραπάνω θες να μάθεις για το άθλημα, για την ιστορία του, τους αγώνες που πλέον γίνονται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, μπορείς να κάνεις μια βόλτα στην online κοινότητα των ελλήνων supers (ελπίζω να είναι δόκιμος ο όρος).

Απάντηση