κπισν: το κάλλος μπορεί να σώσει τον κόσμο

«Το κάλλος μπορεί να σώσει τον κόσμο. Η αριστεία και το κάλλος στηρίζονται στην απλότητα.»

Αυτά – κι άλλα πολλά – είπε ο Ρέντσο Πιάνο, ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα, πάνω σε μια χαρτοπετσέτα, αυτό που σύντομα θα γίνει η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στην συνέντευξη που ακολούθησε την πρωινή επίσκεψη των δημοσιογράφων στους ολοκληρωμένους χώρους του συγκροτήματος και λίγο πριν τις τετραήμερες εκδηλώσεις που παρακολούθησαν πάνω από 115.000 άνθρωποι.

Τα συναισθήματα όλων σ’ αυτή την βόλτα, ανάμεικτα. Είχε και συγκίνηση, είχε και επιφυλακτικότητα, είχε και χαρά, αλλά κυρίως είχε αγωνία: τι θα γίνει όταν το έργο παραδοθεί στο Δημόσιο; Πώς θα το λειτουργήσει; Κυρίως, πώς θα το συντηρήσει;

«Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε» ήταν η φράση που σε διαφορετικούς τόνους και πολλές φορές επανέλαβε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος. «Δεν ξέρουμε πώς να λειτουργούμε μια Εθνική Βιβλιοθήκη και μια Λυρική Σκηνή, δεν έχουμε το know how. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε».

Μένει να δούμε στην πράξη τι θα γίνει. Μένει να δούμε τα ράφια να γεμίζουν με χιλιάδες βιβλία, οι αίθουσες και τα αναγνωστήρια να σφύζουν από ζωή, η εναλλακτική και η κύρια σκηνή της Λυρικής να πλυμμυρίζουν από μουσικές και ήχους. Για την ώρα, μερικές φωτογραφίες από τους εντυπωσιακούς, λιτούς, αρκετά βιομηχανικούς χώρους, όπως και όσο χώρεσαν στην ταπεινή οθόνη του κινητού μου.

λυρική03 λυρική04  λυρική06 λυρική07 λυρική02 λυρική08 λυρική09 λυρική10 λυρική11 λυρική12 λυρική13

Όση ώρα περιδιαβαίναμε τα κτήρια, οι άνθρωποι έκαναν πρόβες και ετοίμαζαν τις σκηνές για τις εκδηλώσεις. Σε μια τέτοια στιγμή, που κούρδιζαν τον πιάνο της Λυρικής, τύχαμε κι εμείς, όταν πατήσαμε για πρώτη φορά στην τεραστίων διαστάσεων σκηνή (video).