αστικοί μύθοι

το αιγαίο του γιάννη βέλλη

Αιγαίο. Μπλε, κύματα, πέλαγος, ομορφιά.

Αιγαίο. Μαύρο, φουρτούνα, ελπίδα, υγρός τάφος.
vellis-1

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, το Αιγαίο έχει δύο όψεις· ειδικά στις μέρες μας. Το χρώμα του μας συνεπαίρνει, ο ήχος των κυμάτων του μας ηρεμεί. Φέρνει στο νου ταξίδια, ηλιοβασιλέματα, καραβάκια, γαλήνη, αλλά και στοχασμό. Για κάποιους είναι το σπίτι τους και για άλλους το καταφύγιο των διακοπών τους. Για κάποιους “άλλους”, όμως, έγινε η οδός διαφυγής τους, ο δρόμος προς την ελπίδα ή το τελευταίο τους ‘λιμάνι’…

Αποτίοντας φόρο τιμής και στις δύο αυτές όψεις του Αιγαίου, ο Γιάννης Βέλλης δημιούργησε μικρογραφίες και έργα μεγαλύτερων διαστάσεων, φτιάχνοντας οπτικά “κολάζ” που αναδεικνύουν τις διαφορετικές πλευρές του δικού του πελάγους.
vellis-2

Του Αιγαίου που μάγεψε τον Βέλλη και τον “τράβηξε” πριν από πολλά χρόνια από το κλεινόν άστυ, προσφέροντάς σ’ αυτόν και την υπέροχη οικογένεια του ασφαλές λιμάνι στην Ερμούπολη της Σύρου, προσφέροντάς του παράλληλα ασταμάτητη έμπνευση, πρωτογενές υλικό για να δημιουργήσει και κυρίως, την πνοή της πραγματικής εφηβείας. Οι εικόνες του Βέλλη, γεμάτες συναίσθημα, σε παίρνουν απ’ το χέρι, σου μιλούν και, αν είσαι διατεθειμένος, ελευθερώνουν την σκέψη σου να ταξιδέψει πέρα από τα προφανή, κάνοντάς σε τελικά συμμέτοχο στη σκέψη και τον ψυχισμό του καλλιτέχνη.

Η έκθεση “Αιγαίο Μικρογραφίες” θα εγκαινιαστεί στην “Αποθήκη”, τον καλλιτεχνικό χώρο του Βέλλη την Πέμπτη 28 Ιουλίου, στις 21:30 το βραδάκι και θα διαρκέσει μέχρι της αρχές Σεπτέμβρη. Περιττό να σου πω ότι, αν βρίσκεσαι στη Σύρο θα είσαι εκεί, αλλιώς είναι μια καλή ευκαιρία να συνδυάσεις μια βόλτα στην αρχόντισσα Ερμούπολη με την γνωριμία με το έργο του ευαίσθητου καλλιτέχνη της, Γιάννη Βέλλη.

Απάντηση