μένουμε ελλάδα

το φωτογραφικό μεσολόγγι του βασίλη αρτίκου

Παραδέξου το. Αυτή η φωτογραφία σου έκοψε την ανάσα. Σωστά;

Εγώ τουλάχιστον έτσι ένιωσα ξεφυλλίζοντας το “Missolonghi lagune de sel et memoire”, ένα φωτογραφικό λεύκωμα που κυκλοφόρησε ο Βασίλης Αρτίκος το 2014 – με κείμενα του επίσης Μεσολογγίτη Νίκου Αλιάγα. Και η αλήθεια είναι ότι, αυτές οι φωτογραφίες μου προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον να ταξιδέψω στο Μεσολόγγι και να το γνωρίσω από κοντά, να νιώσω την ενέργεια, το πάθος, την ιστορία που αναδύεται μέσα από κάθε εικόνα.

Ο Αρτίκος έγινε φωτογράφος από, για και με αφορμή το Μεσολόγγι. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες, δούλευε επί σειρά ετών ως καθηγητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και η αγαπημένη του τέχνη ήταν η ζωγραφική – την οποία μελέτησε βαθιά κι αυτό φαίνεται στις φωτογραφίες του, που ακολουθούν τους κανόνες της ζωγραφικής, υιοθετώντας τα παιχνίδια του φωτός. Η φωτογραφία μπήκε πολύ αργότερα στη ζωή του και η πόλη του έπαιξε καθοριστικό ρόλο γι’ αυτό, αφού αποτέλεσε το απόλυτο φωτογραφικό σκηνικό για να την απαθανατίσει στην λεπτομέρεια μα και στο μεγαλείο της.

artikos9

Έκτοτε διοργάνωσε ατομικές εκθέσεις σε πολλές πόλεις, συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Arles της Γαλλίας, εξέδωσε τρία ατομικά φωτογραφικά λευκώματα, έκανε φωτογραφικά οδοιπορικά στην Ινδία, το Μαρόκο, την Ινδονησία, το Μεξικό, την Πορτογαλία και φυσικά, ίδρυσε το Φεστιβάλ φωτογραφίας Μεσολογγίου και τη Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου.

Η ζωή του Βασίλη επηρεάστηκε – όπως όλων μας – από την κρίση κι έτσι, κάπως ήρθαν τα πράγματα ώστε πλέον ο Αρτίκος να ασχολείται αποκλειστικά με την φωτογραφία, φυσικά στο Μεσολόγγι, όπου διοργανώνει φωτογραφικά workshops στην περιοχή της λιμνοθάλασσας, παρέχοντας φιλοξενία και μαθήματα φωτογραφίας στους συμμετέχοντες, ενώ τα τελευταία χρόνια διοργανώνει δεκαπενθήμερα ταξίδια στην Αιθιοπία και την Ινδία, όπου μυεί τους μαθητές του στην τέχνη της φωτογραφίας και της ζωής.

 artikos7 artikos5 artikos1 artikos6

Ναι, δεν υπερβάλλω: κάθε μάθημα του Βασίλη είναι μια αποκαλυπτική συνεδρία που συνδυάζει την εικόνα, την καρδιά και τον νου, την φωτογραφία και την φιλοσοφία. “Μάθε πρώτα να βλέπεις” θα σου πει ο Βασίλης, “να βλέπεις πριν σηκώσεις την κάμερα” – κλικ. “Καλή φωτογραφία είναι αυτή που έχει την ψυχή σου μέσα” – κλικ. ‘Έχε υπομονή. Μελέτησε την συμμετρία” – κλικ. Και άλλα πολλά κλικ που οδηγούν σε συναρπαστικές περιηγήσεις γύρω από το Μεσολόγγι, τη λιμνοθάλασσα με τις πελάδες, τα πανηγύρια και τους αυθεντικούς ανθρώπους, το αλάτι και το φως.

  artikos4 artikos3   artikos2 artikos8

Και ένα τελευταίο κλικ: “Για να καταλάβεις το Μεσολόγγι, πρέπει να γίνεις Μεσολογγίτης”.

Αν θες να δεις παραπάνω εικόνες από την καταπληκτική δουλειά του Βασίλη Αρτίκου ή να επικοινωνήσεις μαζί του και να κανονίσετε μαθήματα, μπορείς να τον βρεις εδώ.

Απάντηση