ταξίδια

απόλλων ο επικούριος

epikourios-1 epikourios-2

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου, ίσως γιατί από την πρώτη φορά που τον επισκέφτηκα, με στεναχωρούσε η ιδέα ότι αυτό το αριστούργημα “πνίγεται” κάτω απ’ αυτό το τεράστιο σκέπαστρο που τοποθετήθηκε γύρω του το 1987 προκειμένου να το προστατέψει από την φθορά και την διάβρωση αλλά και να προφυλάξει τις εργασίες που γίνονται για την αναστήλωσή του.

epikourios-3 epikourios-4

Ο ναός βρίσκεται σε χτισμένος σε προνομιακό σημείο – όπως κάθε σπουδαίος ναός της αρχαιότητας – στα 1130 υψόμετρο και εν μέσω τριών σημερινών νομών: της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας (στον οποίο ανήκει διοικητικά) και την Ηλεία, κοντά στις αρχαίες Βάσσες της Φιγαλείας. Δημιουργία του Ικτίνου, ο οποίος κλήθηκε μετά τον Παρθενώνα από τους Πελοποννήσιους να φτιάξει έναν ναό – αφιέρωμα στον θεό Απόλλωνα, ο οποίος προστάτεψε (επικούρησε) τους κατοίκους της περιοχής από μια επιδημία πανώλης. Φτιάχνοντας τον “Παρθενώνα της Πελοποννήσου” (γύρω στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.) ο αρχιτέκτονας κατάφερε κάτι μοναδικό: αποτύπωσε στον ναό και τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της αρχαιότητας, τον ιωνικό, τον δωρικό και τον κορινθιακό. Αν θες να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του ναού μπορείς να διαβάσεις εδώ.

epikourios-6 epikourios-7

Το μνημείο, που είναι το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco το 1986, είναι ανοιχτό καθημερινά για το κοινό από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα (το καλοκαίρι μέχρι τις 20:00, τον χειμώνα μέχρι τις 19:00) και έχει γενική είσοδο 6 ευρώ. Μέσα στον χώρο υπάρχουν συνεχείς προβολές ντοκιμαντέρ που εξηγούν τις εργασίες αναστήλωσης και έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όσο για την πρόσβαση; Είτε από την Ανδρίτσαινα της Ηλείας, είτε από την Νέα Φιγάλεια, η διαδρομή είναι συναρπαστική! Extra tip: Απόλαυσε το μοναδικό τοπίο και την θέα προς τα αρκαδικά και μεσσηνιακά βουνά και οροπέδια που απλώνονται στα πόδια σου – κάτι ήξεραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!

epikourios-8 epikourios-5

Απάντηση