ταξίδια

βοϊδοκοιλιά, η σταρ της μεσσηνίας

Μπορεί η Βοϊδοκοιλιά να είναι μια από τις παραλίες με το πιο αστείο όνομα που έχεις ακούσει (και με αρκετές ερμηνείες γι’ αυτό), ωστόσο η σε σχήμα Ω παραλία της Μεσσηνίας είναι ΑΑ κατηγορίας και πρέπει να την επισκεφτείς ο-πωσ-δή-ποτε, αν τυχόν σε βγάλει ο δρόμος σου προς τα εκεί. Σύμφωνα λοιπόν με τους γνώστες, το όνομα της παραλίας προέρχεται από τη λέξη βουφράς, που σημαίνει “εκεί που ζουν τα βόδια”. Διπλής ανάγνωσης θα μου πεις τη σήμερον ημέρα, πάντως βόδια αληθινά δεν βόσκουν στην περιοχή, ωστόσο η μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος – και παραπέμπει σε κοιλιά βοδιού – δίνει μια πιο ρεαλιστική ερμηνεία για την ονομασία της παραλίας.

voidok6 voidok3

Το όνομα της οποίας ωστόσο καμία σημασία δεν έχει, γιατί μόλις φτάσεις εκεί, θα το ξεχάσεις – μαζί με το δικό σου! Νερά κρυστάλλινα, πεντακάθαρα (παρά το σχετικά μικρό άνοιγμα του κόλπου που επιτρέπει στα νερά του Ιονίου να τον “καθαρίζουν”), αβαθή για αρκετά μέτρα – μην πιστέψεις ότι μπορείς να περπατήσεις την διάμετρο του κόλπου, δεν γίνεται – και φυσικά, άμμος πουδραριστή, λευκόξανθη, να χαίρεσαι να κυλιέσαι πάνω της (πάτα εδώ και δες την εικόνα σε video)!

Όπως ήδη μπορεί να ψυλλιάζεσαι αυτός ο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους τόπος – ο οποίος ταυτόχρονα συνορεύει και με την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας- προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000, όπερ σημαίνει ότι στην παραλία δεν θα βρεις ίχνος πολιτισμού και καλό θα είναι όπως θα πας, έτσι και να επιστρέψεις – αφήνοντας πίσω μόνο το αποτύπωμά σου… Στα “highlights” πάντως, καταγράψαμε την ύπαρξη delivery από γειτονική καντίνα!

voidok3 voidok5

Να ξέρεις τέλος, ότι η Βοϊδοκοιλιά μπορεί να καλύψει και τις  “αρχαιολογικές” ανησυχίες σου. Όπως κολυμπάς, στην κορυφή του βράχου θα διακρίνεις το Παλαιόκαστρο, ενώ τριγύρω του υπάρχουν απομεινάρια τειχών και κτηρίων που χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή εποχή και φτάνουν μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους. Επίσης, αν περπατήσεις στο μονοπάτι στη βόρεια άκρη της παραλίας θα δεις το θολωτό τάφο του Θρασυμήδη και στην ανηφόρα στη νότια άκρη της παραλίας, περίπου 20 λεπτά περπάτημα, τη σπηλιά του Νέστορα. Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, αποφάσισα να αφήσω αυτές τις βόλτες για μια μεταγενέστερη επίσκεψη – που θα γίνει σίγουρα!

voidok2 voidok4

Όσο για την πρόσβαση: Οδηγώντας προς Πύλο, φτάσαμε στο χωριό Ρωμανός κι από εκεί ακολουθήσαμε τις ταμπέλες που μας οδήγησαν στους αμμόλοφους και την μαγική παραλία.

2 σχόλια

Απάντηση