ταξίδια

φθινοπωρινός περίπατος στη χώρα της άνδρου

Το πιστεύω ακράδαντα, χρόνια τώρα: οι Κυκλάδες είναι πολύ πιο όμορφες το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όσο το χτύπημα του ήλιου γλυκαίνει, όσο τα σύννεφα παιχνιδίζουν πάνω απ’ τα κεφάλια μας, όσο οι ορδές των τουριστών απομακρύνονται και αφήνουν τον τόπο ν’ ανασάνει. Τρανό παράδειγμα η Άνδρος, όπου η φθινοπωρινή βόλτα στη Χώρα της θεωρώ ότι είναι απολαυστική και… επιβεβλημένη! Το μόνο που σε χωρίζει απ’ αυτή την ομορφιά; Οι δύο ώρες ταξιδιού από την Ραφήνα και τα 35 χιλιόμετρα από το Γαύριο, το λιμάνι του νησιού, ως την Χώρα, που απλώνεται σε μια χερσόνησο, στα βορειοδυτικά.

andros-general03 andros-general13 andros-general14 andros-general10

Χαρακτηριστικό της Χώρας, τα καταπληκτικά νεοκλασικά των εφοπλιστών και των καπεταναίων του νησιού. Όπου να στρέψεις το βλέμμα σου είναι εμφανής ο πλούτος, το στυλ, η κομψότητα και η κουλτούρα μιας κοινωνίας που ευτύχησε να γνωρίσει τον κόσμο και να τον μεταφέρει στον κλειστό, εσωστρεφή κύκλο της εποχής της ακμής της. Κάποια απ’ αυτά έχουν μετατραπεί πια σε κομψά boutique hotels στα οποία θα “εισπνεύσεις” το άρωμα εκείνης της εποχής.

andros-general21 andros-general20 andros-general19 andros-general2

Η βόλτα σου θα περιστραφεί στον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο με τα φροντισμένα καταστήματα – την Αγορά, όπως οι ίδιοι οι ντόπιοι την ονομάζουν.

andros-general04 andros-general18

Και φυσικά, το μάτι σου θα πέσει πάνω στις μεγαλοπρεπείς εκκλησίες όπως η Κοίμηση της Θεοτόκου με τον υπέροχο κήπο, ο μητροπολιτικός ναός του  Αγίου Γεωργίου,

andros-general01 andros-general1

αλλά και πιο μικρές, όπως της Αγίας Βαρβάρας και της Παναγιάς της Θαλασσινής, που βρίσκεται στο άκρο της Παλιάς Πόλης και λίγο πριν τα ερείπια του ενετικού κάστρου της Χώρας.

andros-general05 andros-general4

Φυσικά, το πιο “ζωντανό” σημείο της, είναι η πλατεία Θεόφιλου Καϊρη, με σήμα κατατεθέν την προτομή του Ανδριώτη λόγιου. Καφενεία και καφετέριες, μεζεδοπωλεία και ζαχαροπλαστεία κάτω απ’ τα πλατάνια, κι εσύ βρίσκεσαι σε δίλημμα: να κατευθυνθείς δεξιά, προς το Παραπόρτι (την καταπληκτική παραλία που βρέχει τα πόδια σου) ή αριστερά προς το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Πλακούρα και την Παναγία τη Θαλασσινή;

andros-general11 andros-general17

Υπάρχει πάντα και η ευθεία οδός: αυτή που θα σε περάσει από την Πόρτα προς την Παλιά Πόλη, τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνδρου. Αν έχεις διάθεση, μπορείς να ανεβείς στο Ναυτικό Μουσείο, αλλιώς συνέχισε να κατηφορίζεις προς την πλατεία της Ρίβας, για τη μεγάλη αποκάλυψη: τον Αφανή Ναύτη που ψάχνει με το βλέμμα του στραμμένο στο Αιγαίο, τους Ανδριώτες ναυτικούς που χουν χαθεί στη θάλασσα.

andros-general06 andros-general07 andros-general09 andros-general08

Η πλατεία αυτή είναι δωρεά της οικογένειας Εμπειρίκου που είδε το 1943 να καταστρέφονται τέσσερα αρχοντικά της από γερμανικούς βομβαρδισμούς (γενικά στη Χώρα θα δεις πάρα πολλές δωρεές των οικογενειών Εμπειρίκου – Γουλανδρή). Το ίδιο συνέβη και στο ενετικό κάστρο ακριβώς μπροστά, απ’ το οποίο απέμεινε η τοξωτή πέτρινη γέφυρα.

andros-general10 andros-general4  andros-general3 andros-general12

Και φυσικά, από εδώ θα έχεις και τις πιο ωραίες φωτογραφίες για τον φάρο Τουρλίτη, που είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που είναι χτισμένος σε βράχο μέσα στη θάλασσα.

2 σχόλια

Απάντηση