ταξίδια

η απρόβλεπτη γοητεία της νέδας

Για την γοητεία και την ομορφιά της είχα ακούσει πολλά και είχα δει ακόμα περισσότερα, από τα ρεπορτάζ του “Μένουμε Ελλάδα”, που πολλές φορές είχε κατέβει βαθιά στην καρδιά του φαραγγιού της, για να αποτυπώσει τις χάρες της. Έπρεπε όμως να το ζήσω κιόλας, αυτοπροσώπως, να βαφτιστώ στα παγωμένα νερά της – Αύγουστο μήνα – να περπατήσω στα στενά μονοπάτια της, να αφουγκραστώ τους ήχους της μεγαλειώδους φύσης. Η Νέδα, το ποτάμι, το φαράγγι, οι καταρράκτες, ήταν και – το επιβεβαίωσα, ναι – είναι μια ταξιδιωτική εμπειρία που κάθε ταξιδιώτης θέλει στις αποσκευές του.

neda09

Φεύγοντας λοιπόν από την Κυπαρισσία, αφού προμηθευτήκαμε παπουτσάκια ειδικά για περπάτημα σε νερό, φορώντας τα μαγιό μας και κρατώντας τα απολύτως απαραίτητα, κατευθυνθήκαμε βόρεια προς τα σύνορα των νομών Ηλείας – Μεσσηνίας, τα οποία ορίζονται από την Νέδα. Επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το φαράγγι από την αρχαία Φιγαλεία, κάνοντας μια γρήγορη στάση στον αρχαιολογικό χώρο, και στη συνέχεια κατηφορίσαμε τα λίγα, αρκετά απότομα χωμάτινα χιλιόμετρα που οδηγούσαν στην “αφετηρία” της βόλτας μας, όπου και σταθμεύσαμε. Λίγα μέτρα πιο κάτω, θα δεις και την δεύτερη “αφετηρία”, όσων κατεβαίνουν στο φαράγγι από το χωριό Πλατάνια.

Τα πρώτα εισαγωγικά μέτρα στο φαράγγι κινηθήκαμε οδηγούμενοι από… τον ήχο του νερού που το διαρρέει με ένταση ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Νέδα, πηγάζει από το Λύκαιο όρος και, μετά από 32 περίπου χιλιόμετρα, εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό, ενώ στο πέρασμά της, γοητεύει τους πάντες με την απλόχερη ευφορία που προσφέρει στη γη: ο μύθος λέει ότι η Νέδα, κόρη του Ωκεανού, έδωσε το όνομά της στο ποτάμι που δημιουργήθηκε όταν η Ρέα χτύπησε με το ραβδί της την άνυδρη γη. Και εγένετο θαύμα!

neda2 neda3 neda6 neda5

Αυτή είναι η εικόνα από τον πρώτο καταρράκτη που συναντάς στον δρόμο σου, σε μια διαδρομή ευχάριστη και “μυστηριακή”, αφού η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν σε προϊδεάζει γι’ αυτό που θα δεις. Και η αποκάλυψη των τυρκουάζ νερών που χύνονται στην μικρή βάθρα, είναι ονειρική. Τόσο, που λίγο πιο κάτω, θες να ανάψεις ένα κεράκι στο ξωκκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, να την ευχαριστήσεις γι’ αυτή την ευλογία. Προσοχή μόνο όπως περπατάς στο τελείωμα της μικρής γεφυρούλας, γλιστράει απίστευτα! Κι έπειτα… έρχεται Ο καταρράκτης!

neda8 neda7 neda1

Σε πολύ μικρή απόσταση, βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης του φαραγγιού, απ’ όπου το νερό πέφτει με δύναμη από 20 μέτρα ύψος, παγωμένο, κρυστάλλινο, τόσο δροσερό που μόνο σε συνθήκες καύσωνα μπορείς να το νιώσεις στο δέρμα σου με ευχαρίστηση! Πάρ’ το λοιπόν απόφαση και βούτα μεμιάς και μετά, κάτσε κάπου στεγνά, κάτω απ’ τα πλατάνια να συνέλθεις, να στεγνώσεις, να ευχαριστηθείς!

neda12 neda13

Φυσικά, το φαράγγι κρύβει κι άλλες ομορφιές, περιπάτους και διαδρομές (δες όλη την βόλτα σ’ αυτό το video), αρκετές εκ των οποίων κρύβουν δυσκολίες – σε κάποια σημεία, μάλιστα, πρέπει να κολυμπήσεις. Εμείς δεν φτάσαμε μέχρι εκεί, γιατί δεν είχαμε κάνει τόση προετοιμασία και κυρίως, δεν είχαμε κάποιους ειδικούς σε trekking μαζί. Την επόμενη φορά!

Απάντηση