αστικοί μύθοι

to airbn-be or not to airbn-be?

Το story: Ζευγάρι που γιορτάζει τα γενέθλιά του, κλείνει για τρεις μέρες ένα μεγάλο σπίτι σε κυκλαδονήσι, ώστε να φιλοξενήσει λίγους φίλους για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα πρώτα -ήντα. Έχοντας σαν στόχο όλη η παρέα να είναι διαρκώς μαζεμένη και χαλαρή, το ζευγάρι βρίσκει και κλείνει ένα σπίτι μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας airbnb.

Και η αλήθεια είναι ότι, οι φωτογραφίες που είχε αναρτήσει ο ιδιοκτήτης του καταλύματος ήταν αφ’ ενός αρκετά δελεαστικές, αφ’ ετέρου σχεδόν αντιπροσωπευτικές γι’ αυτά που συνάντησε το ζευγάρι και οι φιλοξενούμενοί του φτάνοντας – π.χ., η πισίνα δεν ήταν ολυμπιακών διαστάσεων όπως άφηνε η λήψη της φωτογραφίας να εννοηθεί, ένα έμπειρο μάτι ωστόσο μπορούσε να το αντιληφθεί άνετα.

Τα παρατράγουδα, άρχισαν σχεδόν αμέσως, όταν η παρέα που ταξίδευε για το νησί, διαπίστωσε ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ταξίδευε μαζί τους, για “να ανοίξει στο συνεργείο καθαρισμού το σπίτι”! Όπου ως συνεργείο καθαρισμού υπολόγισε μια ταλαίπωρη κυρία η οποία, υπό την επίβλεψη του γιου του ιδιοκτήτη είχε να πλύνει και να σιδερώσει όλα τα σεντόνια και τις πετσέτες, να καθαρίσει το σπίτι και όλα αυτά σε χρόνο dt γιατί οι επισκέπτες ήταν ήδη εκεί να αντικρύζουν… απλωμένες μπουγάδες, απορρυπαντικά διάσπαρτα παντού στον χώρο και τον χαρούμενο ιδιοκτήτη να καθαρίζει – σαν ώριμο poolboy – την πισίνα με την απόχη!

Η κακή αρχή, προϊδέασε τους φίλους για μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις, οι οποίες δεν άργησαν να έρθουν: καθώς η παρέα μοιράστηκε στα δωμάτια, άφωνοι διαπίστωσαν ότι τα “en suite” μπάνια που διαφήμιζε ο ιδιοκτήτης στη σελίδα του, δεν περιλάμβαναν… ντους, αλλά ένα αποσπώμενο ρουξούνι από τον νεροχύτη, όπου για να το χρησιμοποιήσεις και να κάνεις μπάνιο πρέπει να έχεις διαστάσεις χόμπιτ! Όσο για τα στρώματα των κρεβατιών; Για πρώτη φορά όλοι απαθανάτισαν στρώματα που όχι μόνο δεν βουλιάζουν προς τα κάτω, αλλά αντίθετα πετάγονται ψηλά δημιουργώντας ένα μικρό Έβερεστ!

airbnb4 airbnb5 airbnb3 airbnb2

Κάπου εδώ θα σταματήσω τις περιγραφές γιατί νομίζω ότι το νόημα το έπιασες και η φαντασία σου μπορεί να συμπληρώσει τα υπόλοιπα. Θα σου πω μόνο ότι η παρέα πέρασε καταπληκτικά, κυρίως γιατί όλοι είχαν καλή διάθεση και έκαναν τα “στραβά μάτια” σ’ αυτές τις τραγικές αστοχίες, ώστε να εστιάσουν στην χαρούμενη αφορμή και να μην στεναχωρήσουν τους οικοδεσπότες τους οι οποίοι, εκτός του ότι πλήρωσαν πάρα πολλά χρήματα, ταλαιπωρήθηκαν λόγω της αγένειας, της προχειρότητας, του ερασιτεχνισμού και της αρπαχτής του ανθρώπου που “είδες φως και μπήκε” στον κλάδο της φιλοξενίας, μόνο και μόνο γιατί, χάρη σε πλατφόρμες όπως το airbnb… μπορεί!

Έχοντας δοκιμάσει το airbnb στο εξωτερικό (όπου εκεί οι άνθρωποι ακολουθούν τους κανόνες και δεν συμπεριφέρονται σαν αρπακολλατζήδικα αρπακτικά όπως στην Ελλάδα) έχω μια αρκετά θετική προδιάθεση για το νέο εργαλείο του sharing economy και σίγουρα ψάχνω και στις σελίδες του όταν σκέφτομαι έναν τουριστικό προορισμό. Όμως, ιστορίες σαν κι αυτή που σου περιέγραψα συνοπτικά, δεν μπορούν να με αφήσουν ανεπηρέαστη, δεν βάζουν στη σκέψη μου το ότι “να μωρέ, έτυχε”. Στην πράξη, ο χρόνος μου, η διάθεσή μου, ακόμα και τα χρήματά μου είναι ιερά, για να τα αφήνω στο “έτυχε” του κάθε ένα που πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του κάθε ταξιδιώτη. Καλύτερα αν δεν εχω περιπετειώδη διάθεση, να απευθυνθώ σε επαγγελματίες που θα σεβαστούν τις ανάγκες μου, θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και, εν πάσει περιπτώσει, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που προκύπτει από την βαθιά γνώση ενός τόσο ευαίσθητου και πολύπλοκου κλάδου όπως είναι η φιλοξενία και ο τουρισμός. Όλες αυτές οι σκέψεις, γνωρίζοντας πάντα ότι δεν χωράνε όλοι στον ίδιο ντορβά και σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις, για τις οποίες όμως επαφίεσαι στην καλή σου τύχη, για να βρεθούν μπροστά σου!

Εσύ, έχεις άποψη για το θέμα ή κάποια εμπειρία να μοιραστείς μαζί μου;

υ.γ. Η φωτογραφία του εξωφύλλου ουδεμία σχέση έχει με το σπίτι – αφορμή γι’ αυτό το άρθρο, σε αντίθεση με τις φωτογραφίες που περιέχονται σ’ αυτό.

Απάντηση