ταξίδια

απόδραση στην άνω βλασία καλαβρύτων

Ένα χωριό όμορφο και γραφικό, ήσυχο και ιδανικό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, είναι η Άνω Βλασία (όπως καταλαβαίνεις υπάρχει και η Κάτω), που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στον ελατοσκέπαστο Ερύμανθο, στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την κωμόπολη με την πρωτεύουσα της Αχαϊας, Πάτρα.

vlasia03 vlasia10

Η αλήθεια είναι, ότι η Άνω Βλασία δεν “ανήκει” στα Καλάβρυτα – εξάλλου τις χωρίζουν 25 χιλιόμετρα. Η απόσταση ωστόσο είναι τόση όση χρειάζεται για να είναι στην πραγματικότητα το χωριουδάκι η ιδανική βάση για δραστηριότητες γύρω και μέσα στα Καλάβρυτα, εξασφαλίζοντάς σου ταυτόχρονα την απόλυτη ηρεμία και την… οικονομία που είναι απαραίτητη αυτό τον καιρό!

vlasia11 vlasia08

Αυτά τα πλεονεκτήματα τα διαπίστωσα πολύ γρήγορα, όταν για ένα σαββατοκύριακο, επισκεφτήκαμε με την παρέα μου την Άνω Βλασία. Το χωριό μπορεί να μην είναι σήμερα πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό, στο παρελθόν όμως, ζούσε με τον ορεινό (!) τουρισμό, αφού χάρις στο υγιεινό του κλίμα, λειτουργούσε ως θέρετρο για ασθενείς, οι οποίοι νοίκιαζαν τα πέτρινα σπίτια του χωριού, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία.

vlasia12 vlasia09

Τα πετρόχτιστα σπίτια, όπως απλώνονται αμφιθεατρικά στο βουνό, οι αχνισμένες καμινάδες, τα καλντερίμια που οδηγούν προς τους καταρράκτες του Αγίου Ταξιάρχη και τον ποταμό Σελινούντα, η νόστιμη τοπική κουζίνα, είναι όλα όσα θα βρει κανείς στην Άνω Βλασία. Κι από εκεί και πέρα, εκδρομές:

vlasia04 vlasia05 vlasia06 vlasia13

Εμείς επισκεφτήκαμε το Σπήλαιο των Λιμνών στο χωριό Καστριά – ένα καταπληκτικό σπήλαιο, το μοναδικό στη χώρα που φιλοξενεί 13 λίμνες οι οποίες απλώνονται σε τρεις ορόφους – το φαράγγι του Βουραϊκού, όπου περπατήσαμε στις γραμμές του οδοντωτού στον σταθμό της Ζαχλωρούς, φάγαμε πεντανόστιμες πέστροφες στο Πλανητέρο και ξεκουραστήκαμε μπροστά στο τζάκι της “Μικρής Αρχόντισσας” της φιλόξενης οικογένειας Κοτσίρη, συνοδεία εκλεκτών τοπικών μεζέδων. Φυσικά εσύ, αν θες, μπορείς να επισκεφτείς το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων, το Μέγα Σπήλαιο ή την Αγία Λαύρα… ή απλά να αράξεις στην ολοζώντανη πλατεία των Καλαβρύτων για καφέ!

vlasia01 vlasia02

Δεν το λες και άσχημο, για μια απόδραση σε απόσταση τριών ωρών από την Αθήνα! Αν θες να δεις κι εσύ για καταλύματα στην περιοχή, μπες εδώ… και καλά να περάσεις!

Απάντηση