to do list

route 66, το απόλυτο road trip

route-66Η Route 66 είναι η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου και το όνειρο κάθε ταξιδιώτη. Όταν τέθηκε σε λειτουργία το 1926, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτός ο “ατελείωτος” δρόμος των 3.639 χιλιομέτρων θα γίνει ταυτόσημος με την ελευθερία και με την πεποίθηση ότι, πέρα από τον ορίζοντα, όλα είναι πιθανά… Και ίσως είναι, μετά από τα χιλιάδες χιλιόμετρα στην καυτή άσφαλτο, μέσα στην άγρια αμερικανική ενδοχώρα, σ’ αυτές τις ατελείωτες ευθείες που υπνωτίζουν το μυαλό και το μάτι. Πριν λίγες μέρες – στις 11 Νοέμβρη για την ακρίβεια – συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την δημιουργία της λεωφόρου, που μέχρι σήμερα κρατά την πρωτοκαθεδρία στα road trips που ονειρεύονται οι ταξιδιώτες του κόσμου.

Όπως συμβαίνει παντού, η τέχνη εμπνεύστηκε αλλά και έθρεψε την δημιουργία του μύθου της Route 66. Κάθε γενιά αμερικανών συγγραφέων, κατέθεσε έργα σπουδαία – και χαρακτηριστικά της εκάστοτε εποχής – που διαδραματίζονταν στον Μεγάλο δρόμο. Κάποια απ’αυτά είναι τα «Σταφύλια της Οργής» και το «Στον δρόμο» – των Στάινμπεκ και Κέρουακ – δεν είναι απαραίτητο ότι γοητεύουν το ίδιο σήμερα (ο “Δρόμος” του Κέρουακ π.χ. δεν με συγκίνησε και τον άφησα… στον δρόμο), σίγουρα όμως είναι ενδεικτικά της αμερικανικής κουλτούρας. Σειρά πήρε ο κινηματογράφος, που εξύμνησε τις μαγικές εικόνες της αχανούς αμερικανικής ηπείρου, με ιστορίες γεμάτες περιπέτειες και μυστήριο όπου όλα μπορούν να συμβούν και… αυτό ήταν. Ένας – ακόμα – αμερικανικός μύθος γεννήθηκε.

route-mapΠοια είναι όμως αυτή η περιβόητη διαδρομή – πρόκληση, η οποία μάλιστα σήμερα έχει σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη και ολόκληρα κομμάτια της τα έχει “καταπιεί” η διάδοχη υπερπαραγωγή-ταχείας κυκλοφορίας; Η Route 66 ξεκινά από το Σικάγο, για να καταλήξει στις αμερικανικές δυτικές ακτές του Ειρηνικού – για την ακρίβεια στην αποβάθρα της Σάντα Μόνικα στο Λος Άντζελες – αν κάνεις την διαδρομή μην ξεχάσεις να βγάλεις την αναμνηστική φωτογραφία με την ταμπέλα “end of the trail» που βρίσκεται στην αποβάθρα.

Ο νέος δρόμος υπερταχείας κυκλοφορίας, σήμανε και το τέλος της Route 66, αλλά και των μικρών πόλεων που ζούσαν απ’ αυτήν. Κάνοντας την – τουριστική πλέον – διαδρομή, θα δεις ερειπωμένα βενζινάδικα και πόλεις – φαντάσματα, που αφανίστηκαν από τον χάρτη όταν η υπερταχεία τους «έκλεψε» την κίνηση.

route-getty
photo: Getty

Στο Αμαρίλο του Τέξας, θα δεις ένα «νεκροταφείο» αυτοκινήτων Κάντιλακ, τα οποία έχουν μισοθαφτεί στην άμμο, προσφέροντας μια ιδιότυπη ατραξιόν στην διαδρομή. Αν έχεις καλλιτεχνικές ανησυχίες, κράτα μαζί σου ένα σπρέι, καθώς επιτρέπεται στους επισκέπτες να αφήνουν τα δικά τους γκράφιτι στα αυτοκίνητα.

Αν πάλι θέλεις να κοιμηθείς στη σκηνή ενός ινδιάνου, στο Χόλμπρουκ της Αριζόνα και στο Ριάλτο της Καλιφόρνια, υπάρχουν ακόμα οι υποδομές των Wigwam Motels, που παρείχαν οικονομικές υπηρεσίες διαμονής στους road trippers από την δεκαετία του 30 ακόμα. Με την γενική παρακμή, τα περισσότερα μοτέλ έκλεισαν, ακολουθώντας την μοίρα της Route 66.

route-66-alamy
photo Alamy

Άλλα «μνημεία» της εποχής της αθωότητας είναι οι Muffler Men, τα γιγαντιαία αγάλματα που σίγουρα έχεις δει στις αμερικανικές ταινίες με θέμα την δεκαετία του 60, τα οποία υπήρχαν διάσπαρτα στην Route 66, για να διαφημίζουν από εστιατόρια μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν δεκάδες – κιτς – μουσεία αφιερωμένα στην ιστορία της λεωφόρου. Τα πιο ωραία, αν οπωσδήποτε θες να επισκεφτείς ένα, είναι το “The Mother Road Museum” στην Καλιφόρνια και το «Hall of Fame Museum» στο Ιλιννόις.

photo The Guardian
photo The Guardian

Είναι εύκολο να παρασυρθείς στην αστερόσκονη του μύθου της Route 66 όμως, αν τελικά καταφέρεις να κάνεις αυτήν την διαδρομή, αργά ή γρήγορα θα καταλάβεις ποιος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ταξιδιού: η αμερικανική ύπαιθρος, με την Painted Desert στην Αριζόνα – εδώ υπολόγισε λίγες παραπάνω μέρες διαμονής για εξερεύνηση και πεζοπορία – το Grand Canyon που βρίσκεται σχετικά κοντά, ώστε να σε βγάλει για λίγο από τον δρόμο σου, ακόμα κι αυτό το κιτς Λας Βέγκας που αποτελεί εμβληματικό μνημείο της αμερικανικής κοινωνίας από μόνο του!

Και σε ένα ιδεατό σενάριο γι’ αυτό το ταξίδι, ελπίζω το μόνο δίλημμα που θα έχω είναι ένα: να κάνω την διαδρομή με ένα παλιό convertible ή με μηχανή, σαν easy rider;

Απάντηση