αστικοί μύθοι

σούλη ανατολή, η ζαργάνα του παγασητικού

Το κορίτσι με το εξωτικό όνομα, η Σούλη Ανατολή, θα μπορούσε να έχει έρθει από τα βάθη της ανατολής ή ίσως από την μακρινή Αβάνα. Είναι όμως ένα πλάσμα που έρχεται από τον κοντινό Βόλο για να εκπληρώσει το όνειρο της γιαγιάς Κερασίας, που 60 χρόνια πριν αντάλλαξε μια καριέρα στις λαϊκές πίστες με την δημιουργία μιας ωραίας οικογένειας. Κι έτσι, με τη βοήθεια της Ρένας Μόρφη, του alter ego της (θα την ξέρεις σαν την τραγουδίστρια των Ιμάμ Μπαϊλντί), φέτος γνωρίσαμε την “ζαργάνα του Παγασητικού”, την γυναίκα με την παθιασμένη φωνή που με χάρη και γλύκα ερμηνεύει παλιά λαϊκά τραγούδια με την φρεσκάδα που προσφέρουν οι έξυπνες ενορχηστρώσεις, αλλά και καινούρια τραγούδια που, σαν τ’ ακούς, σε ρίχνουν σε χρονοδίνη με άμεση επιστροφή σε δεκαετίες που δεν έχεις ζήσει.

anatoli - 1Τουλάχιστον εγώ αυτό έπαθα όταν το περασμένο καλοκαίρι άρχισα ν’ ακούω στο ραδιόφωνο τα δικά της τραγούδια, το “Όταν σου χορεύω” και την “Μαχαιριά”, τραγούδια που ξεχώριζαν μέσα στις ραδιοφωνικές playlists της θερινής ραστώνης σαν την μύγα μες στο γάλα. Λιγωτικά και ξεσηκωτικά συνάμα, με έκαναν να νιώσω ότι “κάτι τρέχει” εδώ.

Δεν διαψεύστηκα. Η Σούλη είναι μια γυναίκα – αποκάλυψη, μια περσόνα με χιούμορ, σκέρτσο, νάζι επί σκηνής και, κυρίως, μια φωνή που σε κρατάει συνέχεια σε εγρήγορση. Η εμφάνισή της στην σκηνή του Σταυρού του Νότου ένα ζεστό βράδυ του Μαρτίου, ήταν αρκετή για να με πείσει… Αν θες να απολαύσεις κι εσύ την Σούλη, δες αυτό το video. Και μετά ψάξε να την βρεις σε κάποια κοντινή μουσική σκηνή. Θα με θυμηθείς…

Απάντηση