αστικοί μύθοι

τα ξύλινα γυαλιά της σύρου

gialia - 4Εντάξει, ο τίτλος ίσως είναι λίγο αδόκιμος (τι θα πει “τα ξύλινα γυαλιά της Σύρου”, φτιάχνει το νησί γυαλιά;) αλλά να, όταν κάτι καινούριο, φρέσκο, πρωτότυπο “σκάει” σε έναν τόπο που δεν είναι η Αθήνα, με μια γλυκιά απλοϊκότητα το ταυτίζουμε με τον τόπο – κάπως σαν κι αυτό το κοινότυπο “τίνος είσαι εσύ” που ακούμε στα χωριά από τις γιαγιάδες και τους παππούδες όταν περνάμε στα καλντερίμια.

Ας είναι όμως, μην μακρυγορώ με προλόγους που δεν χρειάζονται, στην πραγματικότητα λοιπόν, μιλάω για τα πολύ όμορφα, ξύλινα, χειροποίητα γυαλιά που φτιάχνονται εξ’ ολοκλήρου στην Ερμούπολη από την Ελένη Βακονδίου και τον Περικλή Θερριό, τα οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, γνωρίζοντας ταυτόχρονα από κοντά το δημιουργικό δίδυμο, στο “Εδώ που τα λέμε”.

gialia - 7
με τον Περικλή και την Ελένη

Τα δύο παιδιά – που είναι ζευγάρι και στη ζωή – αφού έζησαν για λίγο σε άλλα μέρη της Ελλάδας και αφού ασχολήθηκαν με τελείως διαφορετικά πράγματα, επέστρεψαν στο αγαπημένο τους νησί, στην καρδιά του Αιγαίου, δίπλα στα κύματα και κάτω απ’ τον ήλιο και αποφάσισαν, ένα πρωϊ εκεί που έπιναν τον καφέ τους, να σχεδιάσουν γυαλιά από ξύλο και, μέσα από τη δουλειά τους, να εκφράσουν το συναίσθημά τους για τον τόπο της ζωής τους, την Σύρο.

Το ξύλο για τα παιδιά, δεν ήταν ένα καινούριο υλικό: από παλιά ασχολούνταν και οι δύο με ξύλινες κατασκευές – μάλιστα, οι ίδιοι επιμελούνταν και τον σχεδιασμό τους.

gialia - 2Έτσι, δεν ήταν δύσκολο, να εμπνευστούν από το αγαπημένο τους υλικό, που είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται με τον χρόνο, από την ζεστασιά και την μυρωδιά που απορρέει αγγίζοντάς το, να αποφασίσουν να δημιουργήσουν με αυτό κάτι πρωτότυπο και – οπωσδήποτε – με πρακτική εφαρμογή.

Επιστέγασμα αυτής της ιδέας, ήταν η έμπνευση που άντλησαν η Ελένη και ο Περικλής από το ίδιο το νησί: οι εικόνες από τα σπίτια της Ερμούπολης, από τα χωριά της Σύρου, από το φωτεινό καλοκαιρινό γαλάζιο, από τη μυρωδιά του Αιγαίου, αποτυπώθηκαν στις γραµµές και τις φόρµες των σκελετών που θυµίζουν τις πτυχώσεις της θάλασσας, τους στιβαρούς κορµούς των πεύκων, τη ροή της άµµου στις χρυσές παραλίες και το δροσερό νυχτερινό αέρα των καλοκαιριών.

gialia - 3Το ευχάριστο είναι ότι η πορεία των παιδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι πολύ ικανοποιητική – όπως λένε και οι δύο με χαμόγελο. Γυαλιά τους από “zylo” ταξίδεψαν σε Αμερική, Καναδά, Αγγλία, Γαλλία, Ντουμπάι, Κατάρ, Νέα Ζηλανδία, Βέλγιο, Κίνα, Γερμανία, Κύπρο, βάζοντας “τα γυαλιά” σε όλους όσοι παραμένουν απαισιόδοξοι και δεν πιστεύουν ότι εκεί έξω, μακριά από το κλεινόν άστυ, κάτι κινείται. Και έπεται συνέχεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *