ταξίδια

Παιχνίδια στις Χώρες του Αιγαίου

Πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε στο timeline μου, ένα από τα πιο ωραία κείμενα – τύπου κουίζ – που είχα ετοιμάσει για την ταξιδιωτική μου στήλη στο www.thetoc.gr. Εκείνη η περίοδος του thetoc ήταν για μένα μια από τις πιο ωραίες επαγγελματικές στιγμές μου, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω τον μαγικό κόσμο του internet εκ των έσω, αφέθηκα ελεύθερη να γράψω και να σκαρφιστώ ωραία και πρωτότυπα θέματα και, περισσότερο απ’ όλα, να συνεργαστώ με μια εξαιρετικά δυνατή δημοσιογραφική ομάδα, η οποία – απίστευτο κι όμως αληθινό για το συνάφι μας – αποτελούνταν από απίστευτους ανθρώπους που πλέον είναι και φίλοι μου.

Φτάνει όμως με τις εξομολογήσεις, πάμε στο θέμα μας και το θέμα μας είναι το κουίζ που προσγειώθηκε ξανά μπροστά μου με θέμα τις “Χώρες” του Αιγαίου. Μετά από ενδελεχή έρευνα, και με την βοήθεια της φοβερής και τρομερής photo editor Ελένης Μπελιώτη στις φωτογραφίες, έστησα ένα παιχνίδι για το πόσες από τις νησιωτικές χώρες μπορεί κάποιος ν’ αναγνωρίσει, μόνο από τις φωτογραφίες και τον γρίφο που τις συνοδεύουν.

Πάρε λοιπόν τον χρόνο σου, ανασκουμπώσου και δες: πόσες Χώρες μπορείς να βρεις; Κράτα σημειώσεις και στο τέλος, μπες εδώ για τις απαντήσεις!


1. Αξέχαστη η βόλτα στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη. Και πάντα ένα καλοκαιρινό σαββατοκύριακο είναι συνδυασμένο με μια επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

2. Στο κάστρο της δεν υπάρχουν πύργοι ή πολεμίστρες και στα στενά της χόρευε και τραγουδούσε η κινηματογραφική «Μανταλένα».

3. Σ’ αυτή τη Χώρα δεν έχουν θέση τα… τροχοφόρα. Κι ας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 260 μέτρων. Για να φαίνεται ίσως;

4. Αυτή η Χώρα φημίζεται για τις πλατείες της, που είναι η μια πιο ωραία από την άλλη! Σου θυμίζουν κάτι τα ονόματα Πιάτσα, Ντούναβη, Κονταρίνη, Κρητικός;

5. Την αποκαλούν και Βασίλισσα των Χωρών, όχι μόνο λόγω του μοναστηριού της, αλλά και εξαιτίας των βυζαντινών σπιτιών της.

6. Τρια ξωκλήσια, διαδοχικά το ένα μετά το άλλο στην κορφή του λόφου και 12 ανεμόμυλοι στο ανατολικό της άκρο, είναι τα στολίδια της Χώρας «του κεφιού».

7. Στα πόδια της σμίγουν τρία πελάγη: Αιγαίο, Ιόνιο και Κρητικό. Πολλοί την αγάπησαν, οι Ενετοί τη «στόλισαν» με Κάστρο επιβλητικό…

8. Αυτή η Χώρα, δέχεται τόσα εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, που θα μπορούσε να ανακηρυχθεί Χώρα ανεξάρτητη…

9. Το πιο χαρακτηριστικό κάστρο του Ενετού άρχοντα Μάρκου Σανούδου που «σάρωσε» στο παρελθόν το Αιγαίο, βρίσκεται στη Χώρα της κι αντικρύζει την Πορτάρα.

10. Αυτή είναι μια Χώρα που απλώνεται στα πόδια του «Φεγγαριού»… Έχει τη Νίκη, τα κατσικάκια, τις βάθρες και τους Καβείρους να μας κλείνουν το μάτι.

11. Αυτή η Χώρα είναι από τις πιο όμορφες και κουκλίστικες… αν και στην πραγματικότητα απλώνεται σε δύο συνοικισμούς: το Κάστρο και το Χωριό. 

12. Δεν είναι μόνο η ασύγκριτη θέα που έχεις από τα στενά σοκάκια της.. Είναι που όταν περπατάς σ’ αυτά, νιώθεις ασφαλής κι όταν φτάσεις στην Πιάτσα της Πάνω Χώρας, το νεοκλασσικό Δημαρχείο θα σε πάει σ’ άλλες εποχές.

13. Αν τα αστικά στοιχεία της και ο δρόμος της Παναγίας σ’ αποθαρρύνουν, χάνεις ένα πανέμορφο νησί και μια νεοκλασσική Χώρα που συναρπάζει τον περιπατητή.

 14. Αυτή η Χώρα κρύβεται από λόφους και είναι αθέατη από τη θάλασσα. Αν περπατήσεις στην Κάτω και Άπανω Λόζα, στη Μητρόπολη και το Κάστρο, θα νιώσεις σίγουρα την ενέργεια για την οποία φημίζεται το νησί.

15. Περπατώντας στα στενά αυτής της πανέμορφης Χώρας, θες να ξαποστάσεις στα στεάδια της και να χορέψεις πάνω στα καλοζωγραφισμένα και ασβεστωμένα από τις γυναίκες της, καλντερίμια.

(Και δύο ακόμα Χώρες που έχουν και άλλες, επίσημες ονομασίες, αλλά στη νησιώτικη ζωή έχει επικρατήσει να τις αποκαλούν «Χώρες»)

16. Μια πεταλούδα που αρμενίζει στο Αιγαίο. Μια Καστροπολιτεία που αστράφτει κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο. Και στέμμα της, το μεσαιωνικό κάστρο των Κουερίνι.

17. Το επίσημο όνομα της, είναι αυτό που φέρει από την αρχαιότητα ακόμα. Ξεχωρίζει για τα όμορφα διώροφα νεοκλασικά της και για τον Λέοντα που είναι το σήμα κατατεθέν ολόκληρου του νησιού.

Απάντηση